Tom Gustavsen

– Lille Patrick hadde ingen stemme. Dermed måtte jeg finne de stemmene som folk lytter til

Da nevøen Patrick (12) døde av beinkreft i sommer, følte Ronny Hermansen et sterkt behov for å mobilisere. Nå trommer han sammen landets kjendiser til en golfturnering til inntekt for barnekreftforskning.
Publisert

– Han klagde aldri, Patrick. Selv det siste året, da han var igjennom ekstremt tøffe behandlinger, var det aldri noen sutring. Gutten smilte til den dagen han gikk bort, minnes Ronny Hermansen, onkelen til Patrick Hermansen fra Maura som i 2016 fikk diagnosen osteosarkom (beinkreft).

Høsten for to år siden måtte Patrick amputere det ene beinet for å bli kvitt svulsten.

– Etter en omfattende cellegiftkur kunne hele familien sommeren i 2017 feire at han var ferdig med behandlingen, forteller Ronny.

Tilbakefall

Men lykken ble kortvarig. Kort tid etterpå ble det klart at Patrick hadde fått tilbakefall, og sykdommen utviklet seg raskt videre.

– 11. juli 2018 orket ikke kroppen hans mer. En mor og en far har mistet sin sønn, en søster har mistet sin bror og besteforeldre har mistet et barnebarn. Som onkel står man litt utenfor den helt innerste kretsen med et sterkt ønske om å bidra. Da fikk jeg en idé om å bruke to av mine interesser, golf og fluefiske, for å skape oppmerksomhet rundt barnekreft, sier Hermansen som startet innsamlingsaksjonen Goldenchild hvor alle pengene som kommer inn går direkte til Barnekreftforeningen og forskning på barnekreft.

– Jeg startet Goldenchild da Patrick var syk. Vi brukte aldri noe bilde av han i kampanjen fordi foreldrene ønsket å skjerme Patrick så mye som mulig fra sykdommen, forteller Ronny.

Innsamlingen tok av

Men samme dag som Patrick gikk bort, eksploderte innsamlingen. Målet i første omgang var 100.000 kroner. Det nådde man samme dag. Dermed hevet onkel Ronny grensa. Men det stoppet ikke der.

– Jeg spiller golf og har vært medlem av Hauger golfklubb i Nittedal i ti år, forteller han.

– Lille Patrick hadde ingen stemme, Onkel Ronny har ingen stemme. Dermed måtte jeg finne de stemmene som folk lytter til. Hvorfor ikke få tak i kjendisene som spiller golf i Norge og arrangere en VIP-turnering for å synliggjøre barnekreftkampen samtidig som vi samler inn penger, tenkte jeg.

Hauger golfklubb stilte seg positive og lånte ut anlegget gratis en hel dag. Så måtte onkel Ronny ta noen telefoner.

Kjendisene stilte opp

Først ringte han tidligere alpinist Tom Stiansen. Stiansen var opptatt med innspilling av 71 grader nord, men satte Ronny i videre kontakt med sine kjendisvenner som også var bitt av golfbasillen. Da begynte golfballen virkelig å rulle. I golfturneringen, som spiller for lukkede dører på Hauger golfbane til uka, stiller eksempelvis Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt, Bent Stiansen, Frode Kippe, Thomas Finger'n Gullestad, John Carew, Freddy dos Santos, Erik Mortvedt, Emil Hegle Svendsen og Hallvard Flatland, for å nevne noen.

– I tillegg har vi fått med næringslivet. De får fargelegge arenaen med sine bannere mot en sum. Det har tatt litt av, erkjenner Hermansen.

En hyllest til Patrick

– Goldenchild er en hyllest til den fine nevøen min. Han som alltid lyste positivitet, optimisme, livsglede og kamplyst. Han som alltid tok pizzabit til sist i bursdagsselskaper. Han som alltid ventet til de andre barna hadde fått isen sin, sier onkelen.

– Siden jeg selv er fluefiske-nerd, ønsket jeg å designe noe som skulle synliggjøre Goldenchild og det ble til slutt en klassisk lakseflue. Den er foreløpig satt i en monter og overrakt Barnekreftforeningen, men når aksjonen er avsluttet, vil den gis til en av giverne, uavhengig av hvor mye hun eller han har gitt.

Kreftkamp bak lukkede dører

Ronny mener barnekreftkampen i Norge i dag foregår mye i det skjulte.

– 40 barn dør av kreft i Norge hvert år. Men det skjer bak lukkede dører i den private sfæren. Foreldrene har ikke ork til å fortelle om kampen som kjempes. Hadde 40 barn blitt drept i trafikkulykker hvert år, hadde vi sett det på forsidene av avisene hver uke. Et eksempel er det sterke bildet av barnet som ikke overlevde båtturen over Middelhavet i Syria. Vi mennesker er slik skapt at vi tar til oss det dramatiske som skjer i samfunnet, det mediene dekker. Barnekreft kommer ikke under det kriteriet, dessverre.

Ikke prioritert

– Vi har et helt utrolig helsevesen i Norge, mener Hermansen.

– De gjør virkelig alt de kan. Men hva når verktøykassen er tom? Osteosarkom er en sjelden krefttype hos barn. Og har man en sjelden sykdom hos en liten gruppe, blir den ikke prioritert i forskningen. Man får den samme behandlingen for sykdommen som for 30 år siden, påpeker han.

– Tenk hvis vi med denne aksjonen kan skape oppmerksomhet slik at det neste barnet som får sykdommen kanskje slipper å amputere beinet, eller i beste fall overlever!

Vanlig dødsårsak

– Ronny er en utrolig engasjert onkel og ildsjel, mener leder av Barnekreftforeningen, Trine Nicolaysen.

– Innsatsen han gjør for foreningen ved å arrangere denne turneringen, er utrolig viktig.

Hun er enig med Hermansen i at sykdomsgruppen ikke får nok oppmerksomhet.

– Kreft er faktisk den vanligste dødsårsaken for barn mellom ett og 14 år, men det er lite fokus på det og da blir også forskningsmidlene prioritert deretter. Vi er kommet utrolig langt de siste ti årene. 80 prosent av barn som får kreft overlever. Men vi har litt igjen for at de siste 20 prosentene også skal komme godt ut av sykdommen.

Artikkeltags