Gå til sidens hovedinnhold

Har innvilget over 20 millioner til videregående skole for vanskeligstilte: – Vi svever på skyer

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag ble det klart at stiftelsen Krokeide får innvilget et statlig internattilskudd for å starte ny videregående skole i de gamle lokalene til Feiringklinikken i Eidsvoll. I dag var politikere og andre involverte samlet for en befaring ved klinikken.

Høyrepolitiker Turid Kristensen fra Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité forteller at hun med flere har jobbet i ett og et halvt år med å få igjennom forslaget om midler til skolen. Nå er hun veldig fornøyd med at de fire partiene endelig har blitt enige om å gå for dette.

– Jeg er kjempefornøyd med at vi har fått dette på plass. Vi ser av suksessen fra den tilsvarende skolen i Fana at over 70 % av dem som går der kommer ut i arbeid eller går videre til høyere utdanning. Dette er elver som tidligere har gitt opp, så dette er kjempespennende. Det at vi at vi nå får et slikt tilbud på Østlandet gjør at det er flere som kan få benyttet seg av dette.

– Utenforskap må bekjempes med alle midler

Skolen blir altså den andre av sitt slag i Norge, og er en skole som skal hjelpe de med lærevansker, psykiske problemer og andre generelle utfordringer med å fullføre videregående skole. Skolen har en egen sosialmedisinsk støttefunksjon kombinert med muligheten for å bo på internat. Dette skal være de viktigste suksessfaktorene for skolen, og grunnen til at det var så viktig å få dette internattilskuddet.

– Det er utrolig viktig fordi vi ser at det er stort frafall i videregående skole i Norge. Gjennomsnittsalderen på dem som går på Krokeideskolen i Fana i dag er 25 år. Dette er en gruppe som ellers er på utsiden, og utenforskap er et problem vi må bekjempe med alle de midlene vi kan, forklarer Kristensen.

Det er i første omgang er snakk om et tilskudd på rett under 8,7 millioner til oppstarten i 2020, og ytterligere 17,8 millioner for videre drift i 2021, kan hun fortelle.

Viktig for Østlandet og Romerike

Skolen er planlagt å ha oppstart i 2020, og prosjektet startet i 2016. Styreleder i Stiftelsen Krokeide, Trond Solvang, er glad for å endelig kunne se lyset i enden av tunnelen.

– Vi er veldig fornøyd. Vi svever på skyer her. Vi sendte vår søknad i 2016, og fikk godkjennelse fra utdanningsdirektoratet 2. januar i fjor. Da søkte vi umiddelbart om tilskudd, og mandag kveld denne uken fikk vi vite at regjeringspartiene har innvilget dette i statsbudsjettet og kan nå klinke til.

Solvang er ikke i tvil om at det er nyttig å satse på en skole i Feiring, og er tydelige på hvorfor de nå satser på Østlandet.

– Det er det tre gode grunner til. For det første makter vi ikke å lokke elever fra Østlandet over fjellet. Det er langt og dyrt, og de må hjem i alle ferier. Det andre er at skolen i Fana har flere søkere nå enn vi kan ta imot. Det tredje er at vi ser at de elevene som ikke klarer det andre steder klarer det hos oss. I fjor hadde vi en gjennomføringsprosent på 79,5 %. Hos oss kommer de på sporet igjen og blir en del av samfunnet igjen.

Kristensen er enig med Solvang, og mener at det ikke bare er en seier for Østlandet, men også for Romerike.

– Som Romerikspolitiker synes jeg det er kjempeflott at vi har fått denne mulighet nettopp i vårt område, og at vi har fått lokalisert det til Eidsvoll og kan ta i bruk Feiringklikken som passer veldig godt til formålet. Dette er jo åpent for hele landet, men det er nok mest viktig for Østlandsområdet, så nå er vi happy, happy!

– Tenkte at dette er en skole

Onsdag var Kristensen på befaring ved Feiringklinikken sammen med gruppeleder i Viken KRF Ida Lindtveit Røse. Kristensen er etter befaringen ikke i tvil om at klinikken vil passe ypperlig til formålet.

– Jeg tenkte at dette er jo en skole. Det har allerede undervisningsrom, svømmebasseng, overnattingsrom og gymsal. Dessuten ligger det jo helt fantastisk til da, med utsikt mot Mjøsa og strandlinjen der. Dette er bra både for feiring, Romerike og hele østlandsområdet, slår hun fast.

– Jeg er utrolig glad for at regjeringspartiene nå sikrer dette tilbudet. Det er alt for mange ungdommer som i dag faller ut av den videregående skolen av ulike grunner. Tilbud som Feiring VGS bidrar til at flere unge vil komme seg gjennom videregående skole, en opplevelse av mestring i hverdagen og motvirker utenforskap, sier Ida Lindtveit Røse i en pressemelding fra Stortinget.

Kommentarer til denne saken