Det opplyser Astrup Fearnley Museet i en pressemelding.

«Det er med stor sorg vi har mottatt meddelelsen om Hans Rasmus Astrups bortgang. Han sovnet stille inn natt til 23. april, 82 år gammel», heter det i pressemeldingen.

– Det er med stor sorg vi har mottatt meddelelsen om Hans Rasmus Astrups bortgang, sier museumsdirektør Solveig Øvstebø.

Hans Rasmus Astrup var utdannet cand.jur. fra Universitetet i Oslo og i 1972 tok han, som fjerde generasjon, over ledelsen av familiens skipsmeglerfirma Fearnley & Egers Befragtningsforretning (senere Fearnleys A/S) som ble etablert i 1896.

Astrup var i mange år tidligere Fet kommune, Romerikes og en av Norges rikeste mann.

I 2013 opprettet han den ideelle Stiftelsen Hans Rasmus Astrup, hvis eneste formål er å sørge for fremtidig drift av museet og utvikling av samlingen. Han donerte i det følgende all sin kapital og sine eiendeler til denne stiftelsen.

Astrup kom fra en familie som hadde en lang tradisjon med å samle på kunst, og selv ervervet han sine første kunstverker mens han bodde i New York på 1960-tallet. Han rettet tidlig sin interesse mot den internasjonale samtidskunstens mest innovative kunstneriske stemmer og bygget etter hvert opp en betydelig samling.

På slutten av 1980-tallet startet han planene med å opprette et museum med utgangspunkt i samlingen og den 9. oktober 1993 åpnet Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst dørene i Dronningens gate 4 i Kvadraturen, heter det videre i pressemeldingen.