Gå til sidens hovedinnhold

Han har opptrådt med de store verdensstjernene, men nå er Dag en del av Søndre Høland blandede kor: – Jeg elsker å synge i kor!

Han har sunget med Pavarotti og stått på de store operascenene rundt om i verden. En artikkel i lokalavisen i 2006 førte Dag Rosendahl til Søndre Høland blandede kor. Siden har han blitt der.

Han har deltatt mange steder i verden med World Festival Choir (WFC) og sunget med Parenti Vocalis på Bøler i Oslo, Olavskoret i Nidarosdomen og Hallingkoret på Gran Canaria.

Berømte tenorer som solister er ikke ukjent for 77-åringen, som har delt scene med blant andre Luciano Pavarotti. Men de nære koropplevelsene får han sammen med Søndre Høland blandede kor.

– Jeg elsker å synge i kor, sier Dag Rosendahl (77).

Han har en spennende historie å dele med sangen i sentrum. Hans musikalske reise startet 1983 i Oslo, da han bodde på Bøler.

– Det var 17. mai-dugnad. To av naboene så på klokka. De måtte rekke korøvelse i et nyopprettet foreldrekor på Bøler skole. De trengte mannfolk og jeg fikk spørsmålet: «Blir du med»? Jeg tok en rask beslutning, og det ble jubel på korøvelsen da jeg ankom den kvelden, forteller Dag og ler godt.

De var få i mannsrekka blant tolv damer, og dette ble en knallstart. Første opptreden hadde koret i Universitetets aula måneden etter, sammen med flere kor. I dag ser Dag tilbake på 38 år som korist.

– Hvor er din plass i koret?

– Jeg sang 1. bass, men da det ble konserter med Pavarotti, hoppet jeg over i tenorrekka. Luciano var mitt forbilde!

– En mektig opplevelse

Som fersk sanger i et firstemt kor begynte snøballen raskt å rulle. En dag fikk kona se en annonse, som stilte spørsmålet: «Vil du synge sammen med den verdenskjente tenoren, Pavarotti på Arena di Verona?»

Tilbudet kom fra verdenskoret, World Festival Choir.

– Jeg nølte ikke, og Gunnar, en god nabo, slo følge. Vi har ikke angret på det valget. Foran oss lå store koropplevelser vi ikke kunne drømt om. Fellesøvelser i Lier med 3–400 sangere, med Verdis «Requiem», Händels «Messias» og «Grand Opera Evening» på repertoaret. Videre «sviskene» fra blant annet «Carmen», «Madam Butterfly», «Aida» og «Nabucco».

Fakta

Her er noen av høydepunktene fra karrieren.

1990: Verona med Lorin Maazel / Pavarotti

1993: Munchen med Vladimir Fedoseev

1994: Melbourne med Pavarotti

1999: Beijing i China med World Contest of the Country

1999: Shanghai i China med Grand Oera Evening

2000: Gran Canaria med Hallingkoret

2005: St. Petersburg i Russia

2010: Ungarn

2014: Longyearbyen på Svalbard

2015: Finland

Dag ramser opp mange land som verdenskoret har besøkt, sammen med berømte tenorer og andre kjente solister.

– Stemningen på Arena di Verona i 1990 var ubeskrivelig! Vi fremførte Verdis «Requiem» med Pavarotti og Moscow Philharmonic Orcestra for 20.000 tilhørere, deriblant prinsesse Diana blant publikum! De satt med levende lys, da mørket senket seg. Den mektige musikken, Lucianos tenorklare stemme akkompagnert av 3.000 sanger som fylte arenaen, ble en stor og uforglemmelig opplevelse. Til og med månen fulgte konserten. Applausen varte neste en halv time, mens solistene gikk og kom tilbake mange ganger! Avslutningsfesten med 3.000 sangere ble arrangert på et slott! En sterk opplevelse, sier en sprek 77-åring, og legger til:

– I München, hvor Pavarotti meldte forfall, begynte konserten med pipekonsert. Så begynte folk å klappe, som etter hvert overdøvet pipingen inntil det helt stilnet og konserten kunne begynne. En meget spesiell opplevelse. I Beijing sang vi i Folkets store hall på Den himmelske freds plass. Å komme inn i det helligste for konsert var stort, legger han til.

– Hvordan føles det å synge i et firstemt kor blant flere tusen sangere?

– Mektig! Det må bare oppleves for å skjønne hva det dreier seg om, understreker Dag, som opprinnelig er fra Moss.

– Når gikk flyttelasset fra Oslo til Hemnes?

– I 2006. Jeg oppsøkte Søndre Høland blandede kor etter en artikkel i Indre Akershus Blad med heading: «Kor ønsker flere tenorer». Et fint bilde av koret med Grazyna og Eli som frontfigurer. Klart det inspirerte til å begynne og en flott mulighet for å bli bedre kjent i bygda! Vi har et fantastisk kor med dyktig dirigent og gode sangere, sier Dag og smiler fornøyd.

Pendlet sju mil til korøvelse

I dag må han konsentrere seg mer om å fremføre rene toner, men interessen for sang er fortsatt glødende.

– Men jeg innser det er nok å synge i ett kor. Det er ganske krevende å være aktiv i to. Å kjøre cirka sju mil fra Søndre Høland til Bøler i hovedstaden for korøvelse er historie.

En livsglad pensjonist med mange korvenner, legger til:

– Jeg har også hatt stor glede av å lytte, da sønnen vår, Håkon var med i St. Halvardguttene i Oslo. En påske sang koret i Peterskirken. Kona og jeg kastet oss i bilen og kjørte til Roma, hørte Håkon synge for paven og reiste hjem igjen. En uforglemmelig tur!

Han er fortsatt med i verdenskoret, og skulle i 2020 vært i Milano for å synge i «Messa di Gloria». Den ble avlyst på grunn av pandemien.

– Hvis du spør, hva er det mest fantastiske med korlivet, vil jeg understreke: Uansett hvor nedtrykt du er i forkant av en korøvelse, går du derfra med godt humør! En god medisin og adspredelse for psyken! Kan sterkt anbefales, og jeg stortrives på Hemnes med vakker natur, avslutter humørspreder, Dag Rosendahl med smittende latter.

Kommentarer til denne saken