NORGE - ROC 21-17, 21-18:

TOKYO (Nettavisen): Den norske duoen fikk en elendig start på finalen mot den russiske duoen Viacheslav Krasilnikov/Oleg Stoyanovskiy, som på et tidspunkt ledet både 5-1 og 8-4.

I lett regnvær i Shiokaze Park våknet imidlertid de to norske gullhåpene midtveis i det første settet, og Mol og Sørum viste etter hvert hvorfor de er regnet som de to beste i verden.

Russerne hang bra med i det andre settet, men fantastisk blokkspill fra Mol kombinert med eksepsjonelt forsvarsspill fra hans makker Sørum, gjorde at de slutt kunne juble hemningsløst for OL-gull.

Mol: – Betyr enormt masse

Det er den første norske OL-medaljen i sandvolleyball noensinne.

- Å ha denne gullmedaljen rundt nakken betyr enormt masse. Vi startet ikke så alt for bra her og det var tøft. Nå spilte vi kanskje en av våre beste kamper i år, og vinner en overbevisende seier mot Russland og viser at vi fortjener denne gullmedaljen. Vi har vært det beste laget i tre år nå, men dette topper alt, sier Anders Mol til den norske pressen etter at OL-gullet var sikret.

Til Nettavisen utdyper Mol litt om hvordan selve kampen artet seg og at de norske gutta etter hvert fikk russerne akkurat der de ville ha dem, selv om motstanderne gikk hardt ut i lørdagens finale.

- Vi var egentlig forberedt på det at de kom til å banke på med serv. Vi visste at det var viktig at vi skulle stå imot det presset der. Vi fikk noen nettruller på starten, som gjorde at det ble vanskelig å stå imot, men vi jobbet tålmodig og visste at om vi gjør jobben vår tålmodig, så kan vi knekke dem, sier Mol til Nettavisen.

- Vi kom fort tilbake igjen og fikk virkelig knekt dem i første settet der. Vi måtte bare jobbe tålmodig og fokusert gjennom hele kampen, sier han videre.

Russerne startet altså best og ledet tidlig både 5-1 og 8-4 i første sett, men da Anders Mol fikk satt sitt første blokkpoeng, snudde kampen i deres favør.

- Hvert poeng er viktig, ikke sant, men det er deilig å komme inn i skallen på Krasilnikov. Han kan bli litt grinete når han gjør feil og det var viktig, sier Mol til Nettavisen, på spørsmål om hvor viktig det var å sanke det første blokkpoenget.

Raja: - Store forbilder

På tribunen satt kulturminister Abid Q. Raja og fikk med seg den historiske prestasjonen. Han var mektig imponert over de norske gullguttene.

- Dette er de roligste, romsligste og snilleste guttene jeg har truffet. De er ikke høye på seg selv i det hele tatt. Det er hverdagsgutter som er snille i gata. Så kommer de her og smasher ball, etter ball, etter ball. Det er ikke lett motstand de møter. Han på andre siden er 2.10 meter høy, en av de høyeste spillerne på banen. Han er som en murvegg, men så klarer de å holde psyken under kontroll og prestasjonen under kontroll, leverer på det nivået, sier kulturministeren til Nettavisen.

- Normalt spiller man tre sett, her holder det med to, det viser den styrken som bor i de gutta. Store forbilder for alle barn og unge som vokser opp i dag, sier han.

Raja var selv raskt nede for å gratulere da kampen var over.

- Jeg hadde veldig lyst til å synge to poeng før, for dette så vi. Vi så forskjellen. Jeg tror ikke det var ferdighetene som skilte dem i dag, på ferdighetene er det ikke store forskjellene, men det psyken, timingen og viljen til å vinne. De gutta, hadde det som skulle til. De spilte med hodet og hjertet samtidig, forteller han.

- De spør «hva er det som skjer i Norge?»

Idrettspresident Berit Kjøll var også på plass for å overvære lørdagens finale. Hun har fulgt de norske sandvolleygutta tett nede i Tokyo de siste ukene.

- Vet du hva, dette er bare så utrolig stort. Vi er bare så lykkelig på vegne av utøverne, disse to flotte gutta. Og alle i hele volleyballforbundet, alle trenerne og støtteapparatet. Det at vi i Norge hevder oss sånn vi gjør, som en sommeridrettsnasjon nå, det er oppsiktsvekkende. Jeg får så mange kommentarer fra internasjonale venner. De spør «hva er det som skjer i Norge?», sier hun til Nettavisen.

- Dette betyr utrolig mye. Det er nerver, du skal ha psyke og du skal ha ferdigheter. Det er klart at dette betyr utrolig mye for sporten. Spesielt i volleyballmiljøet, men også generelt for sommeridrettene våre, mener idrettspresidenten.

Da gullet var klart, var det god stemning blant nordmennene på tribunen.

- Jeg blir jo bare helt satt og tårene bare spretter. Jeg har også kulturministeren på besøk og han er i femte gir hele tiden, sier Berit Kjøll.

Tung start

Den norske duoen fikk en blytung start på kampen mot den russiske duoen Viacheslav Krasilnikov/Oleg Stoyanovskiy, mye takket være strålende russisk serving.

Både Krasilnikov og Stoyanovskiy servet knallhardt mot Mol, som slet med å håndtere mottaket.

ROC var på et tidspunkt oppe på 5-1, før Mol begynte å finne tilbake til seg selv.

24-åringen satte inn sitt første blokkpoeng til 6-8 til stor jubel fra den norske delegasjonen på tribunen, og fulgte opp med en ny blokk til 8-8.

To serveess sendte Mol og Sørum opp i føringen, og det norske laget tok over initiativet i det første settet.

En lang ballveksling endte med 15-11 til Norge etter strålende spill av Mol ved nettet.

- Christian er stor i forsvar og Anders er stor framme ved nettet, kommenterte Eurosport-ekspert Jan Kvalheim etter det norske poenget.

JUBEL: Anders Mol og Chrstian Sørum slo laget fra Den russiske olympiske komité i to strake sett.

JUBEL: Anders Mol og Chrstian Sørum slo laget fra Den russiske olympiske komité i to strake sett. Foto: (NTB)

Mol fortsatte storspillet framme ved nettet, og sikret norsk settball til 20-15.

- Det er ingen som spiller på det nivået Anders og Christian gjør, kommenterte Kvalheim.

ROC reddet to matchballer med strålende serving, men Sørum sikret det første settet da han smashet inn 21-17.

Jevnt i andre sett

Det andre settet startet langt jevnere enn det første, og de to lagene vekslet mellom å ha initiativ i kampen.

Godt hjulpet av høylytte russiske journalister og representanter på pressetribunen, hevet spesielt Stoyanovskiy seg i sett nummer to.

24-åringen, som ble omtalt som en «russisk bjørn» av Kåre Mol før kampen som følge av sine 204 centimeter på strømpelesten, satte inn den ene smashen etter den andre og var en sterk bidragsyter til at ROC gikk opp til 6-5.

Krasilnikov fikk behandling på ankelen mellom hver pause som følge av å ha blitt tråkket på av Mol underveis i det første settet, og de to russiske spillerne klarte ikke å henge med da den norske duoen skrudde opp tempoet midtveis i det andre settet.

Mol var nærmest umulig å komme forbi framme ved nettet avslutningsvis i det andre settet, og vant finalen etter 21-18.