Den siste tiden har det vært en storm mot VG og politisk journalist Lars Joakim Skarvøy. Først gikk Sofie (27) ut mot VG hos mediehuset TV 2 etter publiseringen av den meget omtalte dansevideoen med Trond Giske.
Ifølge henne skal VG ha med vitende og vilje publisert et feilaktig sitat som fikk saken til å fremste helt annerledes – på tross av at hun varslet VG gjentatte ganger.
Torsdag sto en annen kvinne fram, denne gangen hos Medier24. Hun beskriver Skarvøys metode som «ubehagelig, pågående og upassende».
Nå står stortingspolitiker Himanshu Gulati fram, sammen med en rekke uavhengige kilder og forteller hvordan de har opplevd Skarvøy som pågående og ubehagelig. Gulati er også kjent som Frp-politiker i Skedsmo, nå Lillestrøm Frp, og står nå på lista til Ullensaker Frp, etter at han flyttet til Jessheim.
Politisk bombe
I mars 2011 slo det ned en politisk bombe for Fremskrittspartiet. En av de store politiske talentene, Trond Birkedal, ble siktet for seksuell krenkende adferd og senere for å ha hatt sex med mindreårig. Dette ble han senere dømt for. Saken inkluderte flere unge menn fra Frps ungdomsparti, FpU.
En av de flittigste til å dekke saken var den politiske journalisten i VG. Den gang var Gulati nestformann.
– Vi hadde en sak i 2011 hvor mediene var veldig ivrige, og på det tidspunktet fikk vi veldig mange henvendelser fra tillitsvalgte i FpU. Ungdommen som var i alderen 17–20 år hadde blitt kontaktet av Skarvøy. Dersom de ikke fortalte hva de visste om saken ville reporteren ødelegge valgkampen og få sin politiske karriere ødelagt, forteller Gulati.
Han forteller at dette skremte mange av ungdomspolitikerne.
– De var redde. Nå tar mange av de samme personene kontakt igjen med meg, nå som de ser at andre står fram og forteller om hans arbeidsmetoder, fortsetter stortingspolitikeren.
Journalisten skal også ha poengtert og presentert seg som tidligere medlem av ungdomspartiet.
– Hvordan ville han ødelegge karrieren deres?
– Det ble helt tydelig oppfattet at han ville lage negative saker om dem. Jeg vil som tidligere nestformann få beklage overfor mine tillitsvalgte at ikke vi turte å ta saken med ledelsen i VG. Vi var rett og slett for redde den gang, fortsetter han.
Gulati skryter også av Sofie.
– Jeg ønsker å gi Sofie ros for sin modighet med å stå fram i denne saken. Det burde flere av oss gjort tidligere. Jeg synes fortsatt det er vanskelig å stå fram, men det skylder jeg alle de som har kontaktet meg, sier Gulati.
Sammenligner med Metoo-sakene
Gulati trekker paralleller til Metoo-sakene.
– Metoo-sakene handlet også om at folk var for redde til å si fra og gå ut mot folk med høyere posisjoner enn dem selv. De fryktet hvilke konsekvenser dette ville få for deres karrierer. Det samme aspektet må jeg innrømme at vi også finner igjen i denne saken. Politikere og andre frykter konsekvensene det vil få å gå ut mot journalister, fordi journalistene har den makten de har. Og i dette tilfellet hadde jo journalisten truet unge tillitsvalgte med nettopp dette, forteller han åpent.
Stortingspolitikeren forteller at ungdommene som ble kontaktet av VG-journalistene hadde liten medieerfaring.
– Det var helt vanlige ungdommer som var styremedlemmer i lokale eller fylkeslag. De opplevde situasjonen som vanskelig. Alle partier opplever saker hvor journalister tar mye kontakt og tøffe stormer, og det må vi tåle. Men dette var snakk om noe helt annen enn en pågående journalist. Mange opplevde det som krevende å gå videre med dette til VG av frykt for konsekvensene og negativt søkelys fra VG-journalisten, sier Gulati.
– Fikk dette konsekvenser for noen?
– De jeg har snakket med følte seg presset eller lurt til å snakke med journalisten, selv om de hadde gjort det ettertrykkelig klart at de ikke ville snakke med VG. I alle fall en av personene det er snakk om opplevde at han nærmest presset seg til å møte han, og forteller at journalisten møtte opp i vedkommendes hjemby selv om det var i en helt annen landsdel. Dette skal ha vært en vanlig fremgangsmåte, gjerne med en fotograf på slep, forteller han videre.
Videre sier Gulati at journalistens fremgangsmåte gikk veldig hardt inn på flere av deres tillitsvalgte fra den gang.
– Dette er ting de husker klokkeklart den dag i dag, og jeg har blitt kontaktet av flere som sier de føler ubehag hver gang de ser navnet hans. Flere av de jeg har pratet med sier de skulle ønsket at de fortsatt hadde SMS-er og korrespondanse med ham fra den tiden liggende, slik at de i likhet med Sofie kunne stå frem med dette i dag, fortsetter han.
– Han var manipulativ
Flere uavhengige kilder Nettavisen har snakket med, kommer med eksempler på hvordan VG-journalisten skal ha oppført seg overfor unge tillitsvalgte.
– Han var manipulativ og presset meg for å få den informasjonen han skulle ha. Det gjorde at jeg følte meg skremt, sier en kilde som ble kontaktet en rekke ganger av Skarvøy i 2011. Han orker ikke belastningen ved å stå frem.
Han var 20 år da han gjentatte ganger ble kontaktet av Skarvøy, selv om han gjorde det klart at han ikke ville bidra til noen sak.
– Han tok kontakt med meg dagen etter Birkedal-saken sprakk. Han presenterte seg som tidligere FpU-politiker, var veldig vennlig og sa han ville bare finne ut hva sannheten. Jeg sa jeg ikke ville bidra til saken. Han overtalte meg med at hvis jeg ville renvaske meg fra saken, burde jeg møte ham og fortelle alt. Vi avtalte å møtes på et hotell dagen etterpå, forteller mannen til Nettavisen.
Skarvøy har bakgrunn fra Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) før han ble journalist. Han var leder i Follo FpU mens Trond Birkedal var formann for ungdomspartiet.
Den da 20 år gamle mannen møtte Skarvøy på hotellet dagen etterpå. VG-journalisten skal ha ønsket å skrive en sak i VG basert på det mannen fortalte.
– Jeg forklarte at jeg ikke vil bidra til noe. Skarvøy sa det ville være veldig dumt av meg, og at jeg burde tenke meg om en ekstra gang.
Den 20-årige mannen tenkte seg om og ga beskjed til Skarvøy at han likevel ikke ville bidra. Det sier han journalisten ikke likte.
Nettavisen har snakket med flere andre kilder som har hatt lignende opplevelser med VG-journalisten i Birkedal-saken.
Følte seg presset
– Han sa det kom til å ødelegge valgkampen min og ødelegge den politiske karrieren min, sier den tidligere FpU-eren til Nettavisen.
Han, som da var 20 år, sier at han i etterkant har tenkt mye på saken, og angrer på at han ikke klagde inn journalisten til ledelsen i VG.
– Du er mye mer mottagelig og enklere å overbevise når du er ung. Jeg ville nok vært mye tøffere hvis jeg var like gammel som jeg er nå.
Mannen er nå helt ute fra politiske verv, og jobber med noe helt annet. Men han glemmer ikke oppførselen til Skarvøy, selv om det har gått åtte år siden episoden.
– Forståelig med spørsmål
Ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG kommenterer anklagene mot journalisten og saken slik:
– Det er forståelig at det stilles spørsmål om andre saker når vi har gjort en alvorlig feil. Akkurat nå er vårt fokus å jobbe med gjennomgangen av den pågående saken. Vi har gjort en alvorlig feil og beklaget det. Ytterligere kommentarer vil vi gi når gjennomgangen er ferdig, sier han.
Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Lars Joakim Skarvøy.
Ansvarlig redaktør i RB, Magne Storedal, har også kommentert Skarvøy-saken:
