Handlet for 13,8 milliarder i utlandet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nordmenn handlet for 13,8 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2016. Det er en reduksjon på 275 millioner, tilsvarende 2 prosent, fra 2015.

DEL

Endringene er innenfor usikkerhetsmarginen, noe som betyr at man skal være forsiktig med å tolke tallene i retning av at det har vært en nedgang i grensehandelen, understreker Statistisk sentralbyrå (SSB).

Antall dagsturer økte med 2 prosent, fra 7,5 til 7,7 millioner turer, i den samme perioden.

Det er i Strömstad nordmenn legger igjen mest penger under dagsturer over grensen. 7,4 milliarder kroner, eller 53,3 prosent av handlebeløpet i 2016, ble brukt der.

Nordmenn brukte i tillegg 2,1 milliarder kroner i Charlottenberg og 700 millioner i Töcksfors.

Ingvill Størksen, bransjedirektør for dagligvare i hovedorganisasjonen Virke, setter liten pris på tallene. Hun etterlyser politiske grep.

– Grensehandelen utgjør store verdier, og en betydelig andel av dette legges igjen i grensekommunene i Sverige, sier hun.

– 13,8 milliarder kroner i grensehandel utgjør godt over 10.000 tapte arbeidsplasser hos norske bønder, hos matprodusenter og i handelen. I tillegg utgjør det over 2,4 milliarder i tapte inntekter til statskassen, fortsetter Størksen.

(©NTB)

Artikkeltags