Gravide kvinner skal nå prioriteres for oppfriskningsdose når det har gått minst 4,5 måneder etter andre dose med koronavaksine.

– Vaksinasjon er det aller viktigste virkemiddelet gravide kvinner har for å beskytte seg mot alvorlig sykdom ved koronasmitte, og samtidig beskytte fosteret eller det nyfødte barnet, sier lege Fredrik Skår ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

FHI anbefaler alle gravide, deres partner og andre nære å vaksinere seg i svangerskapet. Dette gjelder også tilbudet om oppfriskningsdose.

Foreløpige tall viser at det under pandemien er meldt inn rundt 350 gravide som har hatt koronasykdom under svangerskapet eller ved fødselen.

Blant 183 gravide som testet positivt i 2021, ble 141 innlagt for fødsel eller annen behandling knyttet til svangerskapet, og 43 ble innlagt på grunn av covid-19, eller behandlet for covid-19 under oppholdet.

Ingen i den siste gruppen var fullvaksinert.

Graviditet er allerede ansett som en risikofaktor for alvorlig sykdom av covid-19, og gravide blir nå formelt inkludert som risikogruppe for alvorlig forløp.

(©NTB)