Nybakte mødre som sliter med lekkasje, bekkensmerter, underlivsprolaps og delte magemuskler etter fødsel trenger et langt bedre tilbud enn Google. La oss gjøre et løft for å sette kvinnehelse og mødre på prioriteringslistene.

Historien til Monika Rosenberg-Rødby, som Romerikes Blad forteller om, er hjerteskjærende for de av oss som jobber med kvinnelige pasienter. Dessverre er den ikke unik.

Hver uke hele året møter vi nybakte mødre som har tatt runden på Google, vært hos fastlegen og kanskje innom en mammablogger ofte med nedslående resultat. Enkelte får beskjed om å bite tennene sammen. Andre får skremselspropaganda om at hvis de gjør slik eller sånn, får de aldri tilbake en flat mage.

Mye som mangler

Det er dessverre mye som mangler i barselomsorgen her i landet. Nybakte mødre sendes hjem fra sykehus uten time med fysioterapeut. På seksukers-kontrollen snakkes det for lite om fødselsskader som inkontinens og underlivsprolaps, samt hvordan man rehabiliterer bekken, bekkenbunn og magen.

Norske helsestasjoner gjør mye bra for barnet, men mor ser ut til å bli glemt. Blant annet har kvinner rett på hjemmebesøk av jordmor etter fødsel, men tall viser at bare fire av 10 får dette tilbudet.

Alle nybakte mødre må få tilbud om gratis seksukers-kontroll av fysioterapeut fordi fysioterapeuter har spisskompetanse på å sjekke bekkenledd og bekkenbunn. Vi vet hvordan vi kan veilede kvinner med inkontinens og andre svangerskapsrelaterte plager. Dette er plager som i stor grad kan forebygges og behandles.

Dessverre er det for få av oss på norske helsestasjoner, og de fysioterapeutene som jobber der har mer enn nok med å ta seg av barna.

Enorm belastning

Fødende kvinners bekken utsettes for en enorm belastning som det i altfor liten grad snakkes om i det offentlige helsevesen. Samtidig utsettes kvinnene for kommersielt press fra mammatrenere og bloggere – og det er de sistnevnte nybakte mødre finner på Google.

Det er derfor på høy tid vi følger i fotsporene til Tyskland, Nederland og Frankrike: Gi gratis tilbud om sjekk og opptrening hos fysioterapeut etter fødsel, og la alle barselavdelinger ha tilgang til fysioterapeuter med spesiell kompetanse innen kvinnehelse og plager etter fødsel.

Keisersnitt

Alle kvinner som har gjennomgått keisersnitt eller andre operasjoner i forbindelse med fødsel, må få informasjon om at fysioterapeuter har spesialkompetanse på kvinnehelse og alle nybakte mødre må få mulighet til å snakke med fysioterapeut om bekkenbunnstrening mens de fortsatt er på sykehuset.

Først da, når dette er på plass, vil vi være i nærheten av å gi nybakte mødre kunnskapsbasert behandling, fremfor å henvise til hva som kommer øverst på Google.

Ingeborg H. Brækken og Tove Villumstad i faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund