Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
På RBs sisteside lørdag 11. mars har signaturen «Viking» en Klar Melding. Sitat: «Østlandet kan bruke Glomma-vassdraget til å bygge ut kraftturbiner til strøm. Ikke nødvendig å plassere vindturbiner på land som vil ødelegge vår natur for all fremtid.» Jeg har noen betenkninger rundt dette løsningsforslaget.
La meg først ta ødeleggelse av natur. Hva ødelegger mest? Noen forholdsvis smale grusveier, og tårnfundament til ett vindkraftverk? Eller digre oppdemmede sjøer? Disse siste ofte med svært variabel vannstand?
Naturødeleggende
Og «for all fremtid»? Når kraftverket legges ned vil grusveier og fundament i stor grad forsvinne under vegetasjon. Greit at dammer kan fjernes og magasin kan tappes ned. Men der vil det være store sammenhengende flater med ødelagt jordsmonn. Ikke bare smale striper. Så jeg må si meg uenig i at vannkraft er mindre naturødeleggende enn vindkraft.
Så var det muligheter for utbygging. Hva har vi av fosser i Glomma? Fant ei liste som nevner bla. Braskereidfoss, Røstefoss, Skjefstadfoss og Strandfossen. Videre Bingsfossen, Funnefoss og Rånåsfoss. Samt Sarpefossen, Solbergfoss og Fossumfoss. Dette er fra en enda lengre liste over eksisterende kraftverk i Glomma.
Greit, det kan finnes mulighet for effektivisering av alle disse eksisterende anleggene. Samt er fortsatt noen fall som ikke er utbygd. Og dette er bare i selve Glomma. Vider finnes muligheter i mange sidevassdrag. Bla. er det mange allerede oppdemmede små vassdrag som nå ikke produserer kraft. Installasjon av små kraftverk ved alle disse eksisterende smådammene kan nok hente ut noen kW.
Solceller
Det er også en kraftkilde Viking ikke nevner. Solceller! Dedikerte solcelleanlegg er under drift mer naturødeleggende i forhold til produsert effekt enn selv vannkraft. Men kan jo la seg fjernes med mindre varige spor. Og solkraft kan også kombineres med andre bygg. Mye uutnyttet kapasitet på alle distriktets tak! Der er jo naturødeleggelsen alt skjedd i form av underliggende bygningsmasse.
Dog vil nok effektivisering, noen nye anlegg og småkraftverk i Glomma-systemet ikke gi nok effekt til å dekke framtidige kraftbehov. Og da ser vi bort i fra vannkraftens naturødeleggelse. Vindkraft (og solkraft) er nok også nødvendig. Så får vi forsøke å gjøre naturskadene som følger av alle disse fornybare energiformene mest mulig skånsomme.
Kjell Ingvaldsen, Skedsmokorset