– Siden moskeen er stengt, skal vi holde oss hjemme for å hindre smitten. Vi kan heller ikke besøke andre for å bryte fasten sammen, forklarer Iqra Adil, som bor i Lørenskog kommune.

Sammen skal hun og mannen faste fra soloppgang til solnedgang de neste 30 dagene, men noen store sammenkomster vil det ikke bli.

– Det er jo litt trist. Det er flere aktiviteter man pleier å gjøre sammen med andre for at det skal være litt sosialt, og det får man ikke gjort i år, sier hun og understreker:

– Men man må jo også passe på helsen og ikke la smitten spre seg.

– Festen uteblir

Når fastemåneden ender, skulle hun ha feiret Eid sammen med resten av familien.

– For å begrense spredningen, bør man unngå det. Det blir eventuelt mindre forsamlinger, men ikke de store festene. Dette er en hyggelig begivenhet for store og små som kanskje uteblir denne gangen, forklarer Adil.

Også Ali Salih Salim og hans kone skal gjennomføre fasten som vanlig.

– Det som blir annerledes i år, er iftar-samlingen. Iftar er maten som spises etter solnedgang under ramadan og som gjerne gjøres sammen med storfamilien og venner. I år blir iftar kun for oss som bor sammen, sier han ifølge en pressemelding fra kommunen.

Anbefaler Skype og god håndhygiene

Både Salim og Adil oppfordrer andre muslimer til å holde seg hjemme og ta i bruk digitale hjelpemidler for å treffes.

– I tillegg er det fortsatt viktig å ha god håndhygiene. Vi som er praktiserende muslimer vasker oss allerede fem ganger om dagen i forbindelse med bønn, sier Salim.

Torsdag fikk både han og Adil møte ordfører Ragnhild Bergheim.

– Jeg vet at ramadan er en viktig høytid for muslimer i Lørenskog, og jeg er skikkelig imponert over hvordan det blir fulgt opp i praksis ved at moskeer holder stengt og at Iftar-samlinger begrenses til husstanden. Jeg vil også ønske alle en riktig god ramadan og en smittefri faste, sier hun kommunens eget nettsted.

Råd om ramadan og helse

Myndighetenes regler for smittevern i forbindelse med koronaviruset må følges også under ramadan:

  • Vask hendene ofte
  • Hold to meter avstand til andre mennesker
  • Unngå grupper på mer enn fem personer
  • Hold deg hjemme hvis du er syk
  • Voksne personer med diabetes bør sterkt frarådes å gjennomføre faste, da dette medfører en økt risiko for et alvorlig forløp av Covid-19, utover den risiko de allerede har ved sykdommen i seg selv.
  • Siden alder over 65 år er angitt som selvstendig risikofaktor for Covid-19, antas det at risiko for personer med diabetes øker med økende alder, og derfor bør gjennomføring av faste særlig frarådes i denne gruppen.

Kilde: Helsenorge.no