Gå til sidens hovedinnhold

Gir ut bok med fotballuttrykk fra A-Å: – Jeg tror denne boka er den eneste i sitt slag

Svein Furland er ganske glad i fotball og elsker språk og humor. Nå har han skrevet bok om alle rare uttrykk som brukes i fotballverdenen.

"Bananskru", "Feberredning" og "Overgangsvindu" er blant fotballuttrykkene du kan slå opp og finne en forklaring på i "Den store fotballordboken".

Og - du finner ikke bare en fakta-forklaring på uttrykkene. Svein Furland har for hvert uttrykk lagt til en fleip-forklaring, som at en bananskru er en skru som som er vanskelig å få til med appelsin og at et overgangsvindu er en catwalk hvor spillere til salgs kan vise seg fram.

Elsker humor

– Jeg er veldig glad i humor, og det har jeg alltid vært. Jeg er også usedvanlig opptatt av språk og av ord og uttrykks betydning, sier Furland, som er bosatt på Råholt.

Egentlig er han møbelhandler, og han drev i mange år Møbelringen på Dal sammen med broren sin. Men fasinasjonen for språket har alltid vært der, så på fritida har han skrevet dikt, laget spørrespill og skrevet bøker. For noen år siden kom han ut med boka "Fra Nordreisa til Sørreisa", som var en humoristisk reiseskildring fra Norge.

Forrige bok kom ut på Kolon forlag, som er et forlag der du selv betaler for trykk og opplag. "Den store fotballordboka" kommer ut på Vega forlag, og er nå trykket i 3000 eksemplarer.

– Forlaget har tro på denne boka, og jeg tror den er ganske unik i sitt slag. Det er nok den eneste fotballordboka med så mye innslag av fleip, sier Furland.

En bok til å flire av

Tegningene i boka er laget av Jørn Melnes. Han har med sin strek visualisert Furlands litt tørrvittige forklaringer på hva lårhøne, missespark og Hawaii-fotball også kan bety.

– Dette er en bok til å flire av, men også en bok der du finner forklart disse rare fotballuttrykkene som vi stadig hører, sier Furland.

Han har notert ordene og uttrykkene etterhvert som han har snappet dem opp, og det er ikke til å komme fra at mange av dem er laget av sportsjournalister. Boka rommer rundt 700 ord og uttrykk fra fotballspråket.

Furland forteller at han brukte rundt to år på å samle inn alle ordene og uttrykkene som til slutt ble til bok.

– Egentlig var boka ferdig før koronapandemien brøt ut, men jeg har ventet med å publisere den til nå, sier Furland.

Noen snurrige ord og uttrykk

Forsvarskjempe: Fakta: Stor, kraftig spiller som utmerker seg i forsvaret, også kalt forsvarsklippe. Fleip: Person som har utmerket seg i militæret.

Dupper: Fakta: Skuddteknikk som får ballen til å gå i bue. Fleip: Trøtt fotballspiller.

Outstanding: Fakta: Et ord norske fotballkommentatorer har tatt med seg fra England, betyr fremragende. Fleip: Uttrykk som blir brukt av kommentatorer når de har glemt ordet fremragende.

Bakrom: Fakta: Ledig sone bak motstanderens forsvarsrekke. Fleip: Bakrus som følge av dårlig, cubansk sprit.

Kommentarer til denne saken