Det viser partibarometeret som InFact har gjort på oppdrag fra Romerikes Blad. Frp er største parti, etterfulgt av Ap og Høyre, som er det eneste av de tre store som går fram fra forrige lokalvalg i denne målingen.

For fire år siden maktet en bred koalisjon, bestående av Ap, Sp, MDG, SV, Rødt og Venstre å ta makta etter 20 år. Det borgerlige hegemoniet – med fire år for Turid Smestad Jacobsen (H) og 16 års ordførermakt for Frp (Harald Espelund i 12 og Staahle i fire) – ble brutt. Ikke minst takket være Senterpartiet og Lars Halvor Stokstad Oserud som fikk nesten 13 prosent av stemmene. Sp er nå tilbake på et mer normalt nivå i kommunen, i tråd med nasjonale trender.

I 2019 ble Eyvind Schumacher første Ap-ordfører siden Ole Korslund (1995-99). Men det ble med fire år. Det slo ned som en liten bombe da trebarnsfaren for et snaut år siden kunngjorde at han ikke ville ta gjenvalg av hensyn til kone og barn: «Det kommer sikkert en god ordfører etter meg, men det er ingen andre kandidater til å være en god far i denne familien», uttalte han til RB.

Silje Kristine Rygland (41) som har bodd på Jessheim siden 2019, er Aps nye ordførerkandidat. Hun er opprinnelig fra Lambertseter og har vært med i partiet siden hun ble medlem av AUF-som 17-åring.

Ståle Lien Hansen (Frp) har lang fartstid i Ullensaker-politikken og vant nominasjonskampen mot Tom Staahle i september i fjor. Staahle svarte med å trekke seg fra lista, men har siden kommet seg inn igjen som «sistekandidat». Systemet med personstemmer – ekstrastemmer og slengere (oppføring på andres partilister) – gjør at jeg tror den profilerte eks-ordføreren rykker rett inn i kommunestyret fra sin 42. plass.

Frp, Høyre og KrF har flertall i denne målingen: 23 mot de rødgrønnes 21, mens det ytterliggående partiet Norgesdemokratene har ett mandat inne. Kommunestyret har 45 representanter. Hvis for eksempel KrF mister ett, er det plutselig 22-22, og partiet som tidligere het Demokratene, er på vippen. Lien Hansen sa i debatten på rb.no at det i så fall er naturlig å ta en prat med dem, siden det er mange tidligere Frp-ere på lista.

Den generelle trenden med tilbakegang for Ap og Sp tilsier ny Frp-ordfører. Ståle Lien Hansen vil da trolig få sin bror Børre Lien Hansen (H) som varaordfører. Høyre går kraftig fram fra sist i denne målingen. Men flertallet for de tre partiene, inklusive KrF, er skjørt. Og koalisjonen på motsatt banehalvdel teller seks partier. Det ser ut til å gå mot et thrillervalg i Ullensaker også denne gang.

TIL OPPLYSNING: Vår leverandør InFact har levert to valgmålinger andre steder i landet som viste seg å inneholde feil. Dette har fått betydelig medieoppmerksomhet. InFact opplyser til RB: «Vektene er dobbeltsjekket og har korrekt-stempel for Ullensaker-målingen.»