(Nettavisen) – Erfaringsmessig er dette en travel uke, og i mange butikker er onsdag før skjærtorsdag og påskeaften noen av de travleste dagene i løpet av året, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi til Nettavisen.

Slik er det også hos Coop Norge.

– Normalt er hele denne uka travel, men nå er jo ikke noe normalt lenger. Men vi er forberedt på at det blir mye trafikk, spesielt påskeaften, sier han.

Håper folk unngår storhandel

Både Kiwi og Coop er forberedt på høyt trykk i butikkene – både onsdag kveld og lørdag, men har en klar beskjed til sine kunder:

– Vi oppfordrer til å storhandle tidlig i uka, og så kan man heller handle ferskt brød og eventuelt andre småting påskeaften ved behov, sier Arvin, og minner om at de fleste varene er holdbare over påske.

Samtidig håper kjeden at de fleste handler alene, så lenge det er praktisk mulig for familier.

– Vi ser at flere er blitt flinkere til å planlegge handlingen, og vi håper de gjør det nå også. Vi skjønner likevel at ikke alle kan få kjøpt med seg alt før de drar på fjellet, og at de må handle noe på lørdag, sier Kristiansen.

Calle Hägg, PR- og kommunikasjonssjef i Rema 1000, sier at folk det siste året har vært flinke til å følge oppfordringen om å spre handlingen.

– Det har vi all tro på at vi får til i år igjen, og vi oppfordrer kundene til å handle allerede nå om de kan, sier han om påsken.

Reduserte åpningstider

Det er kortere åpningstider påskeaften, noe alle bør være obs på – spesielt midt i en pandemi med redusert kapasitet i butikkene.

– Hvert år kommer det litt brått på for mange at butikkene stenger klokka 16 påskeaften. Det er derfor ofte høyt trykk på den inneklemte påskedagen, sier Arvin.

I tillegg stenger ølsalget tidlig onsdag, noe mange også ser ut til å glemme hvert år.

Også Coop og Remas butikker stenger tidligere enn vanlig påskeaften. Kristiansen i Coop sier at det varierer fra kommune til kommune.

Rema 1000 opplyser at de fleste butikkene stenger klokka 16 på lørdag, men det varierer, og kommer blant annet an på om butikken ligger inne på kjøpesenter eller ikke.

Setter inn kundeverter

Alle butikkene har maksgrense for hvor mange som kan være i butikken samtidig, så fullt blir det ikke, men man kan fort komme opp i maksantallet.

Både Coop og Kiwi har imidlertid kundeverter de kan sette inn ved behov for å regulere antall kunder inn og ut av butikken.

Også Rema 1000 vil sette inn kundeverter ved behov.

– Flere steder kommer nok folk til å møte en hyggelig ansatt i Rema-klær, som ber deg vente et par minutter før du går inn, sier Hägg.

Dette er imidlertid kundene vant med nå, og har ikke bydd på problemer så langt.

– Så lenge alle fortsetter å holde avstand, spre handelen, starte tidlig og ta vare på hverandre kommer kundene våre til å få seg en god og trygg påskehandel med lave priser, sier han.