Gå til sidens hovedinnhold

Frykter kaldeste vinteren siden 2013

Artikkelen er over 2 år gammel

Advarer mot nytt «Beast from the East».

Britiske forskere har nå forsøkt seg på et skikkelig langtidsvarsel. Nå varsler de en skikkelig kuldebølge i januar og februar 2020.

– Det er 57 prosent sjanse for at sentral-Englands temperaturer vil bli 4,1 grader lavere enn januar og februar var i 2018. Det vil gjøre det til den kaldeste starten på året siden 2013, sier Mark Saunders til Independent.

Han jobber som professor i klimaforskning ved University College London og leder teamet som har varslet kuldebølgen.

Prognosen til forskerne er basert på analyser av sjøtemperaturer og værsystemene som har ligget over Nord-Atlanteren. Med det utvidede værvarselet håper Saunders sitt team å kunne hjelpe britene til å forutse risikoen og dermed gjøre tiltak på forhånd.

I 2018 førte nemlig en kuldebølge som fikk navnet «The Beast from the East» til at 17 mennesker mistet livet, inkludert en sju år gammel jente. Da falt temperaturene på De britiske øyene til 14 kuldegrader. Den laveste temperaturen ble målt i den skotske byen Cairngorms.

– Kaosteori

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, sier at romerikingene foreløpig ikke trenger å forberede seg på en vinter med ekstra mye ull- og bobleklær:

– Det er stadig vekk forskere som kommer med slike langtidsvarsler. Ofte så bommer dem, så det er ikke noe grunn til bekymring ennå, sier han.

Meteorologen forklarer videre at det er vanskelig å legge premisser så langt fram i dit, når det er mange faktorer som fortsatt kan påvirke været og temperaturene.

– Jeg kjenner at den prognosen er noe jeg vil tatt med en klype salt.

– Hvor langt fram går det enn å varsle været med sikkerhet?

– Værvarsling er kaosteori, men det er veldig spennende. Derfor vil ikke si noe med sikkerhet om været mer enn to–tre dager fram i tid.

Kommentarer til denne saken