Gå til sidens hovedinnhold

Fritt skolevalg er viktigst for sårbare elever

Leserinnlegg

Mens Høyre går til valg på å gjeninnføre fritt skolevalg for elevene i Akershus, forsvarer Senterpartiets Dagfinn Sundsbø det rødgrønne flertallets fjerning av elevenes valgfrihet.

Den rødgrønne modellen er den enkleste å forholde seg til for fylkesbyråkratene. Postnummeret avgjør hvor du kan gå på skole. Å gi enkeltmennesker rettigheter fører ofte til plunder og heft for byråkratiet. Folk må vel kunne ta til takke med nærskolen?

For mange elever er nærskolen det mest praktiske og beste tilbudet. Da vil de også søke seg til nærskolen. Men som politikere skal vi ikke bare lage løsninger for gjennomsnittsmennesket. Høyre er opptatt av at vi har løsninger som passer for enkeltmenneskene.

Noe av det som smerter meg mest er å høre historiene fra elever som har blitt mobbet på skolen over lengre tid. Skolen har en plikt til å hindre mobbing. Likevel skjer det, og i altfor mange tilfeller får det pågå. Når skolen har sviktet er det et ekstra hardt slag i ansiktet at mobbeofferet blir nødt til å fortsette i samme miljøet som mobberne.

Forsvarerne av byråkratiet pleier å påpeke at det finnes mulighet til å søke seg bort fra nærskolen, selv i en rødgrønn modell med nærskoletvang. For systemforsvarere kan nok dette fremstå som en fullgod løsning. For et mobbeoffer som er sviktet av skolen og skoleeier er det ikke en god løsning å stå med luen i hånden og legge frem sin mobbehistorie for å få vurdert om han kan bli overflyttet til en annen skole. Det er å tråkke på mest sårbare elevene.

Senterpartiet og Sundsbø er bekymret for at skoleflinke vil velge seg bort fra nærskolen. Da burde de som skoleeiere spørre seg hvorfor elevene vil velge seg bort, heller enn å sette hengelåsen på døren for både dem og de som jeg er langt mer bekymret for: De sårbare elevene som blir fratatt sin utdannelse på grunn av at skolen ikke får stanset problemer med mobbing.

Høyre tror på enkeltmennesket, også ved valg av skoletilbud. Derfor vil Høyre gjeninnføre fritt skolevalg.

Tore Vamraak, Stortingskandidat (Høyre), Lillestrøm

Kommentarer til denne saken