Gå til sidens hovedinnhold

'Frihetens pris' er glimrende arbeiderteater

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lillestrøm Folketeaters oppsetting av ‘Frihetens pris – kampen om Norrøna’ bør få et stort publikum i dagene som kommer.

Dette er glimrende arbeiderteater satt i scene av Liv Hege Nylund, lillestrømlingen som har lang fartstid når det gjelder teater som tar arbeiderklassens standpunkt. ‘Frihetens pris’ handler om Norrønakonflikten som hadde et toppunkt i 1935 da Statspolitiet ryddet gatene i Lillestrøm. Folk var rasende. De var sinte på en fagforeningsfiendtlig arbeidsgiver.

Hele byen var på beina. Forbitrede arbeidere demonstrerte daglig mot fabrikkeier Andersen, som nekta å ta inn fagorganiserte men kjørte enkeltmannnskontrakter for sine ansatte. Tariffavtale var det overhodet ikke snakk om.

‘Frihetens pris’ gjenspeiler konflikten mellom den hardnakkede fabrikkeieren og arbeiderne som er ute i streik, med boikott og blokade i kjølvannet. Amatørskuespilleren Mattis Woxen gjør en svært god framstilling av direktør Andersen, med høy troverdighet og levende spill.

Magne Harviken Bangen gjør en tilsvarende god scenefigur som Arvid Jacobsen, motpolen til direktør Andersen som arbeidernes talsmann. Stykket skildrer hvordan konflikten slår inn over familielivet, hvordan kone og barn opplever rivningene mellom de to kamphanene.

Lyssetting og lyd er gjennomtenkt og god, sceneografien med publikum i to amfier med skuespillerne i midten er et originalt grep. Men det funker. Det funker som bare det! Og sceneskiftene glir sømløst fra ‘nåtid’ (1954) til for eksempel 1922 da Norrønafabrikken startet opp. Full fart hele veien.

Første akt er best. Der får vi en særdeles god skildring av Andersens utvikling fra fagforeningsaktivist på Kjeller flyfabrikk og til fagforeningsfiendtlig arbeidsgiver få år seinere. Og vi får Jon Haalands taktfaste musikk med rød sang dertil, framført av et entusiastisk ensemble med tonefølge av dyktige musikere.

I andre akt etter pausen faller det litt. Dramatikken rundt Statspolitiets framferd i 1935 kunne vært utnyttet bedre. Politikken blir litt borte. Det ligger mye dramastoff som ikke er utnyttet i talene som ble holdt på et stort folkemøte under streiken i 1935.

Men dette er småpirk. ‘Frihetens pris’ er grunnleggende godt teater! Og det handler om røttene våre. Om viktig lokalhistorie som det er vesentlig å få fram i lyset. Det er med på å gi oss som bor i Lillestrøm og distriktet rundt styrket identitet og fellesskapsfølelse.

Dette er terningskast fem. Gå mann av huse! Stykket går på Lillestrøm kultursenter hver dag fram til og med lørdag.

Kommentarer til denne saken