Lørdag er det Pride på Jessheim og 25. juni blir det endelig feiret Pride i Oslo. Hovedstaden skal dekkes i regnbuens farger, mangfoldet skal feires, og størst av alt skal kjærligheten være. I år er Pride ekstra viktig, ettersom vi i tillegg feirer at det er 50 år siden kjærlighet mellom homofile ble avkriminalisert.

Vi skal feire kjønnsnøytral ekteskapslov, som er et stort steg i riktig retning for likestillingen. Samtidig skal paraden samle et folkehav av mennesker, som til felles mener at kjærlighet er en menneskerett som man ikke kan ta for gitt!

Truer sikkerheten

I samfunnet i dag er fortsatt "homo" og "gay" blant de mest brukte skjellsordene ved norske skoler. Hatkriminaliteten er opplevd av alt for mange og truer sikkerheten i LGBTQ+-miljøene. Samtidig opplever transpersoner og bifile at deres seksuelle legninger ikke blir tatt på alvor av ulike deler i samfunnet. Til tross for flagg, glitter og parade, er aksept fortsatt et manglende element.

Friheten til å nyte en film på kino, leie hender med kjæresten, kle deg etter egen smak og ta andre avgjørelser, som man ellers tar for gitt at man har rett til i samfunnet, skal også gjelde for skeive. På samme måte skal ikke LGBTQ-samfunnet være redde for verbal eller fysisk vold. Dette avhenger av holdningsendringer i samfunnet, og krever litt mer enn å gå i den årlige paraden eller printe ut regnbueflagg på melkekartonger.

Raushet

I 2022 bør vi som samfunn ha kommet lenger. Paraden i Oslo vil føre samfunnet et skritt i retningen av medmenneskelighet og raushet. Det er likevel den enkeltes ansvar å videreformidle paradens budskap, et ansvar som innebærer å fronte vanskelige situasjoner og være modig nok til å stå opp for de som utsettes for verbal og fysisk undertrykkelse på bakgrunn av deres legning. Man må ikke minst ytre verdien i å ha et mangfoldig og aksepterende samfunn.

Det er viktig å feire pride, og en av grunnene til det handler om at historien har lært bort at skeive har måttet stått nærmest alene i kampen mot skammen som har blitt påført LGBTQ-samfunnet. Den samme skammen som dessverre påføres individer med såkalt "uriktig" legning eller seksualitet i store deler av verden.

Denne urettferdige skammen er dessverre også selvpåført fordi vi fortsatt lever i et samfunn med firkantede og konservative forventninger om hvem man bør være.

Stolte sammen

Pridefeiringen motarbeider nettopp disse konservative og skadelige holdningene. Alle kan delta i feiringen. De aller fleste kjenner noen eller vet om en person som er skeiv. Det er med andre ord ikke skeive mot resten av befolkningen, det er oss som et felleskap, fordi man er stolte sammen.

La oss møtes. La oss feire. La oss kjempe. La oss vise hva vi står for! Et samfunn og et Norge med mangfold hvor kjærlighet ikke truer noen, fordi kjærlighet er uendelig vakker.

Laura Busuttil, Psykologistudent, medlem av Lillestrøm AUF, Lillestrøm