TOMS FOTOTIPS

Det er ikke enkelt å fotografere med blits. Du ønsker selvsagt å få et så naturlig blitslys som mulig. Da bør du også kjenne til blitsens funksjoner.

Det finnes mange slags blitser på markedet. En ekstern blitz (en sånn du setter på kameraet) er å fortrekke. Innebygde blitser har ikke så stor rekkevidde, og lyset blir gjerne for sterkt og «blåser ut motivet» hvis du står for nært. Rekkevidden til en innebygd blits er tre til fire meter, mens en ekstern blits lett kan fange opp et motiv på 10 meters avstand.

Hvis du ønsker et litt mer spennende blitslys, kan du kjøpe en trådløs sender til blitsen din. På den måten får du et mer spennende lys i bildet. Sett for eksempel blitsen på et bord eller på et stativ til siden for den du fotograferer, så får du et portrett med litt annen lyssetting enn om du bare hadde brukt blitsen rett fra kamera.

Her er noen enkle tips på blitsbruk:

Indirekte blits: Hvis du «brenner ut» motivet (alt blir hvitt) og du ikke vet hva du skal gjøre med blitsen, så er tipset fra meg å vri blitshodet rett opp eller til siden. På den måten kjører du alt lyset i taket eller i veggen, og motivet får et mykere lys.

Overeksponert: Hvis blitslyset blir litt for sterkt (overeksponert), så kan du, ved hjelp av en strikk og ett hvitt ark vil du også få et mykere lys. Fest arket foran på blitshodet.

Blitseksponeringskompensasjon: Dette er et skikkelig vanskelig ord. Det er alltid lurt å lese bruksanvisningen, slik at du vet hvor du kan skru ned blitsstyrken hvis blitsen blir for sterk. Skru ned ett lystrinn (- 1,0 på kompensasjon for blitsens lysutbytte, som det så vanskelig heter).

Blits i dagslys: Hvis du har vanskelige lysforhold med mye lys og skygge, så kan blitz være redningen din. Med blits får du et utfyllingslys som letter opp skyggepartiene uten at blitslyset blir påtakelig. Du får rett og slett litt jevnere lys i motivet ditt.

Softboks: En softboks mykner blitslyset og gjør at lyset faller mykt på det du tar bilde av. Det kan være verdt å bruke pengene på en liten softboks.