Gå til sidens hovedinnhold

En gledens dag på Flysamlingen

Artikkelen er over 4 år gammel

Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet fikk takk, våpenskjold og blomster. 29. april skal museet endelig gjenåpnes.

Et trettitalls personer, med statssekretær Øystein Bø som den mest celebre gjesten, var mandag samlet til avtakking av Stiftelsen Militærhistorisk Forum, som gjennom en årrekke la ned en avgjørende og verdifull innsats til beste for flysamlingen.

All uenigheten som har rådet mellom SMFØ og Forsvaret er nå historie.

God dokumentasjon

Statssekretæren, oppvokst på Strømmen og med minner fra Kjeller flyplass, trakk fram at viktige hendelser fra krigens dager er godt dokumentert. Han sa seg på alle måter svært imponert over flysamlingen.

– Jeg har selv hyggelige minner herfra. 1. juni 2013 besøkte jeg utstillingen med mine to sønner. Det var tilfeldigvis den dagen dere innviet den lille flysimulatoren for barn, og den vakte stor lykke, fortalte han.

– Gløden og engasjementet som dere i SMFØ har vist har vært ekte og smittende.

En kjær motvekt

Major Anders Utgård, fagsjef luft, berømmet alle som har arbeidet for museet på Gardermoen. Han gratulerte alle inviterte gjester med dagen.

– Et museum som dette er en kjær motvekt mot det elektroniske, det raske og hurtige i dagens samfunn. Her kan de besøkende få berøre, lukte og føle en viktig del av Norges historie.

Utgård sa seg glad for at Forsvaret i sin tid la Luftforsvarsmuseet til Bodø, men han la til:

– Heldigvis har det også vært mulig å etablere denne innholdsrike samlingen her på østlandet. Her er ikke bygget et flyskur, men et praktbygg. Stiftelsens medlemmer fortjener stor takk for sin imponerende innsats gjennom mange år, framholdt han.

 

Inviterer miljøene inn

Erling Kjærnes, direktør for Forsvarets museer, takket SMFØ for innsatsen og forsikret at Forsvarets museer skal drive samlingen like profesjonelt som de øvrige sju Forsvarets museer rundt i landet.

– Vi ønsker også at luftfartsinteresserte miljøer vil bruke stedet som et samlingspunkt. De skal inviteres inn, og vi skal gjøre vårt beste for at disse miljøene skal kunne utvikle seg innenfor profesjonelle museale rammer, orienterte han.

 

Ærefrykt og stolthet

Gorm Erik Strand sa at da SMFØ ble etablert i 1993 var målet klart.

– Det var å etablere et flymuseum på østlandet drevet av Forsvaret. Riktig nok heter det flysamling, selv om bokstavene mot OSLs vestre rullebane forteller noe annet. Vi er i mål.

Stiftelsen har bidratt til at store deler av Forsvarets flysamling er tilbake på Gardermoen, i et praktisk bygg og ifølge Strand med et innhold det er all grunn til å vise fram med ærefrykt og stolthet.

– Mulighetene for flysamlingen til å bli noe virkelig stort er i høyeste grad lagt. Det er med stor glede vi tilbakeleverer nøkkelen til flysamlingen, avsluttet han.

Åpent i helgene

Øyvind Munch Ellingsen er daglig leder. Han ser fram til gjenåpning denne måned.

– I første omgang skal museet holdes åpent lørdager og søndager. På det meste har det vært nærmere 15.000 besøkende her i løpet av ett år.

Fakta

  • Flysamlingen på Gardermoen ble åpnet 27. mai 2000.
  • SMFØ fikk ansvaret for å ivareta driften.
  • Fra 2010 til 2014 var flysamlingen underlagt Akershusmuseet.
  • 1. januar 2015 ble museet en del av Luftforsvaret/Forsvarets museer.
  • Museet har vært stengt siden januar 2016. Nå skal det gjenåpnes 29. april.

Kommentarer til denne saken