Gå til sidens hovedinnhold

Forsøk på vaksinesvindel: – Tommelfingerregel nummer én å huske på er at vaksinen er gratis for alle

En innbygger i Lørenskog kommune skal ha blitt rammet av et forsøk på vaksinesvindel.

I en pressemelding advarer Nasjonal sikkerhetsmyndighet mot farene for vaksinesvindel. De skriver at forskjellige kommunikasjonskanaler brukes for å nå frem til innbyggerne, som telefonsamtaler, SMS, e-post og sosiale medier.

Lørenskog kommune opplyser at de har blitt oppmerksomme på at en innbygger i Lørenskog har blitt utsatt for forsøk på vaksinesvindel. I dette tilfellet ble innbyggeren kontaktet per telefon.

Vær oppmerksom

Svindelforsøkene kan i følge Lørenskog kommune gå ut på at innbyggerne blir tilbudt tidlig vaksine mot forhåndsbetaling eller en slags egenandel. Svindlerne kan utgi seg for å være fra kommunen eller et privat legesenter.

På sine hjemmesider ber Lørenskog kommune innbyggerne om å være oppmerksomme på en rekke punkter som kan hjelpe hvis man lurer på om man er utsatt for et svindelforsøk.

– Tommelfingerregel nummer én å huske på er at vaksinen er gratis for alle. Så fort det gjelder penger eller man bes om å oppgi sensitiv informasjon er det grunn til å mistenke svindelforsøk, sier Bettina Thorvik, kommunikasjonssjef i Lørenskog kommune, til Romerikes Blad.

Hvis man er usikker oppfordrer Thorvik til å ringe kommunen.

Ikke oppgi sensitiv informasjon

Lørenskog kommune ønsker også å gjøre folk oppmerksomme på at de har egne telefonnumre de kontakter innbyggerne med, og at de aldri gjør dette med private eller skjulte numre. Det koster ikke penger å motta SMS fra kommunen eller Helseboka. Lørenskog kommune sender ikke timeinnkallelser eller fakturaer i forbindelse med vaksinering via brev eller e-post.

Kommunen opplyser også at vaksineringen kun foregår på deres vaksinasjonssenter på Metro senter. Hvis man registrerer timen inne på Helseboka, skal man logge inn med bankID.

De ber også innbyggerne om å ikke oppgi sensitiv informasjon. Dette gjelder personnummer, bankkonto, kredittnummer eller kortinformasjon.

Ulike metoder

NSM skriver i pressemeldingen at det er ulike metoder det forventes at svindlerne vil bruke for å tilnærme seg ofrene på. Det er trolig at svindleren vil tilby tidlig vaksinasjon dersom du betaler på forhånd, eksempelvis en egenandel.

De ser også for seg at svindlerne kan tilegne seg sensitiv informasjon ved å be om bankkontoinformasjon, personnummer, helseopplysninger og lignende.

Gratis tilbud

Lajla Lyseggen er vaksinekoordinator i Lillestrøm kommune. Hun har et par råd til innbyggere som er usikre på om de har blitt utsatt for et svindelforsøk.

Kommunen ringer ikke fra private eller skjulte numre.

– Vi har et kommunalnummer som bookingen ringer fra. Vi har også to-tre hos oss som ringer fra sine tjenestemobiler hvis det kommer avbestillinger i løpet av dagen, opplyser Lyseggen.

Når noen utgir seg for å være fra klinikker som tilbyr koronavaksine, kan Lyseggen bekrefte at dette ikke stemmer.

– Vaksinene kommer fra FHI til kommunene. Det er ingen private i Lillestrøm som gir vaksiner, kun vaksineringssenteret og institusjonstjenesten som vaksinerer sine pasienter og ansatte, sier hun.

Hun sier at vaksinene er gratis, og at det derfor ikke skal koste noe å få vaksinen.

Kommentarer til denne saken