– Vi har et par mann på stedet for å hjelpe kunder. Vi har sett at de fleste er godt ivaretatt og at de har fått et alternativt overnattingssted gjennom myndighetenes beredskap. Etter hvert kommer spørsmålet om dekning av kostnader fra kunder som ikke får flytte tilbake fordi de er pålagt evakuert eller boligen har gått med i raset, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige.

– Så godt som mulig

Han levner ingen tvil om at all de rammede får dekning av normale boutgifter i alternative boliger, enten det er hos familie, på hotell eller annet midlertidig botilbud.

– Vi og andre forsikringsselskap vil sørge for at de berørte har det så godt som mulig. Det kan ta lang tid før de kan flytte tilbake, hvis man har et hus å flytte tilbake til. Man får dekket normale levekostnader, og uten tidsbegrensning, sier Thoresen.

Hvis strømmen har gått under leirraset, og det har gitt følgeskader eller det har opptatt andre skader, vil også det bli dekket av brannforsikringen, som naturkatastrofer sorterer under.

Må tilby trygg tomt

– Hva med dem som ikke har en bolig å flytte tilbake til?

– Forsikringen dekker også ny bolig, men de får ikke ny bolig i det samme rastruede området. Det er nok å vise til boligen i Kvam i Gudbrandsdalen som i 2013 ble flomskadd for andre gang på to år etter at det ble tillatt å bygge på samme sted. Kommunen må tilby rasofrene trygg tomt et annet sted, der forsikringen vil dekke ny bolig av samme standard som den man mistet. Alt ordner seg, men det vil ta tid, sier Øystein Thoresen.

Har bilen din gått med i raset eller fått skader, kan du også få hjelp, men da kan du ikke bruke brannforsikringen. Da er det bilforsikringen som gjelder.

Få oversikt – dette vet vi om skredet!