Gå til sidens hovedinnhold

Formueskatt til besvær

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er lett å la seg rive med av argumenter som at rikinger kan og bør betale mer. Det er lett å la seg rive med inn i en slags beskrivelse av at alle med formue er sheriffen av Nottingham, og at Staten bør ta på seg rollen som Robin Hood.

Men sannheten er jo at dette ofte ikke er en realitet. De siste ukene, har jeg besøkt mange bedriftseiere. Og de tar opp en del felles bekymringer og problemstillinger.

Det er lett å starte bedrift i Norge. Det er også blitt tryggere. Men fortsatt er det for utrygt å starte egen bedrift, særlig mtp familieliv, sykdom og andre uforutsette ting livet kan by på. Allikevel er det stadig flere som tar sjansen. Men så skal du kanskje ansette noen, gjerne fordi ting går ganske bra. Og det er da utfordringene står i kø!

Da skal du ha ansvar for andre. Du skal betale ut lønn, du skal betale arbeidsgiveravgift, og du skal sørge for godt arbeidsmiljø. Allikevel er det mange som tar denne sjansen. Og ære være dem for det. De skaper sin egen arbeidsplass, og de skaper andres arbeidsplass.

Og så kan det jo være at disse arbeidsplasskaperne er så heldige at bedriften deres går bra. De kjøper kanskje bygget de holder til i, og de ansetter enda flere. De bygger seg opp, og de driver med profitt. Og det er da det skjer. Formueskatten.

For formuesskatten tar ikke hensyn til om pengene du eier egentlig ikke er dine til egen fri disposisjon, eller om de er bundet opp i andres arbeidsplasser, som du har vært med å skape.

Forrige uke besøkte jeg en familiebedrift. De hadde vokst seg ut av garasjen, og har nå 140 ansatte. De driver med inkluderingstiltak i samarbeid med NAV, de har et sted mellom 10 og 15 lærlinger hos seg til enhver tid. I kjelleren har de trimrom til fri benyttelse for sine ansatte, de serverer gratis sunn lunsj i kantinen hver dag, og de har stort fokus på trivsel og godt arbeidsmiljø. Eierne tar ut en moderat lønn, og setter eventuelle overskudd inn i videreutvikling av egen bedrift, og muligheten for ytterligere utvidelse og flere stillinger.

Formueskatten betaler de ved å belåne egne boliger. I fjor sa banken nei til ytterligere lån, og de måtte vurdere å si opp ansatte for å betale formueskatten. Dette er dessverre ikke et unikt tilfelle.

Jeg har besøkt mange bedrifter de siste månedene. Tilbakemeldingen er den samme. Det må bli tryggere å skape egen og andres arbeidsplass. Man kan ikke straffes med personlig formueskatt når all formue man har, ligger i andres arbeidsplass. Det er kontraproduktivt. Arbeidende kapital kaller vi i Venstre denne typen formue, formue som investeres i arbeidsplasser.

Og skatt på arbeidende kapital er ikke bra for utviklingen av landet vårt. Fremtidens arbeidsplasser kan ikke kun ligge i offentlig sektor. Vi kan ikke alle være offentlig ansatte. Vi er prisgitt at noen tør å satse på å skape arbeidsplasser. Og det har dagens regjering jobbet systematisk med å tilrettelegge for. La oss få fortsette med det, for å sikre arbeidsplasser og utvikling i hele Norge.

Margrethe Prahl Reusch, stortingskandidat, Viken Venstre

Kommentarer til denne saken