Terningkast 5: Drivende god fortelling

TILBAKE: Kjell Ola Dahl er tilbake med krim på Gyldendal og vår anmelder mener at årets utgivelse har god driv og mye spenning. Foto: Lisbeth Andresen

TILBAKE: Kjell Ola Dahl er tilbake med krim på Gyldendal og vår anmelder mener at årets utgivelse har god driv og mye spenning. Foto: Lisbeth Andresen

Artikkelen er over 3 år gammel

Roman Kjell Ola Dahl «Kureren», krim, Gyldendal, 387 sider

DEL

«Hevnen er en troløs tjener» er undertittelen på Feiring-bonde Kjell Ola Dahls nye krim. Det sier jeg meg enig i etter å ha lest hans nyeste roman.

I 1942 blir den jødiske kureren Ester forrådt mens hun skal overlevere illegale aviser. Hun redder skinnet med nød og neppe og flykter i all hast til Stockholm. Familien hennes blir arrestert og siden deportert til Auschwitz.

I Stockholm møter hun motstandsmannen Gerhard Falkum som har forlatt sin lille datter og flyktet fra tyskerne og mistanken om drap på sin kone Åse, som var Esters nære venn og hjelper ved flukten.

Hete følelser oppstår mellom Ester og Gerhard, men sistnevnte dør året etter. I 1967 dukker han opp igjen. Men hvorfor? For å løse den gamle drapsgåten? For å hevne seg?

Ester gjør etter krigen en aktiv jobb innen israelsk etterretning og bærer bokstavelig talt dype arr etter det hun har vært igjennom.

At Gerhard kommer tilbake tar tak i Ester på ny. Hun får nye opplysninger om Gerhard som gjør at hun må gripe tilbake til sin fortid og hente fram de kampferdighetene hun ikke har brukt på lenge.

I tillegg dukker et svært verdifullt arvestykke opp på en auksjon i Oslo.

Hoveddelen av handlingen er lagt til Oslo og Stockholm i 1942 der man ikke kunne stole på noe, og til Oslo i det uskyldige og litt svart/hvite 1967.

Det hele ender i 2015, med 70 års avstand til det som skjedde under krigen.

For meg har krim fra Kjell Ola Dahl vært synonymt med politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich. Denne romanen viser at han klarer seg utmerket uten dem.

Med «Kureren» har han levert en drivende god krimroman hvor han lykkes utmerket med en parallell fortelling fra 1942 og 1967. Romanen er full av spenning og Dahl er veldig god til å holde kortene til brystet. Løsningen ligger sjelden oppe i dagen.

Det beste med «Kureren» er at den driver seg fram i et godt tempo og det er vanskelig å legge boka fra seg. Det er alltid noe på de kommende sidene man gjerne vil ha svar på før man tar en lesepause.

Skal jeg sette fingeren på noe må det være at Kjell Ola Dahl kan bli litt for omstendelig i sin beskrivelse av uvesentlige smådetaljer og at dette i starten hemmer litt i leseflyten.

I tillegg blir det litt for mange turer på de samme rutene i Oslo sentrum.

Men krim er en sjanger hvor spenning og driv er det aller viktigste, sammen med et sikkert språk. Der er det lite å pirke på når det gjelder Kjell Ola Dahls nylanserte krimroman.

Rune Fjellvang

Det er vanskelig å legge boka fra seg

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags