Gå til sidens hovedinnhold

Fordømmelse av andre vil ikke få oss ut av krisen

Leserinnlegg

Det var svært skuffende da regjeringen bestemte at Lillestrøm, Rælingen, Lørenskog og Ullensaker skulle fortsatt være nedstengt i to uker, og ikke få bestemme selv over de lokale smitteverntiltakene. Resultatet er at disse fire kommunene idag har landets strengeste koronatiltak. Strengere enn Oslo.

Det gikk kort tid fra beslutningen til man i sosiale medier kunne lese om folks forargelse. Flere pekte på ungdommen har skylda for smitten, og at vi ikke får lettelser i tiltakene. De som hevdet det, var oftest godt voksne.

Tallene viser at de tar feil. For smitten blant unge er på god tur ned. To av tre i aldersgruppen 0 – 19 år som har fått korona de siste ukene, går i barnehage og barneskole. Og blant de som smittes, er det lite smitte som skjer på skolen mellom elever på skolen.

Under pandemien har det vært sagt mange ganger at barn og unge skal prioriteres. Men barn og unge som er på nødskole hjemme fire av fem dager, har stengte fritidsaktiviteter eller studerer fra en 18 kvm hybel, opplever neppe at de føler seg prioritert. Oslo kommune har fått bestemme over smittevernstiltakene selv. Allerede da de lå på et høyere smittenivå enn det kommunene på Romerike var, åpnet de for idrett ute for barn og unge, med kontakt. Det har gått bra. I skrivende stund har tre av de fire kommunene lavere smittetrykk enn Oslo, og det går ned i alle kommunene. Grunnlaget for å gi styringen av smittevernet tilbake til kommunene var absolutt til stede.

Vi er mange som føler oppgitthet over å leve med de strengeste tiltakene. De er gode og nødvendige når smitten er på tur opp, men ikke når den er på tur ned. De er dessuten ment å vare i kortere perioder. Skal vi slå smitten tilbake og komme nærmere gjenåpning, nytter det derfor ikke å forarge seg over ungdommen, som i tillegg til arbeidsledige og permitterte er hardest rammet av pandemibekjempelsen. I fjor var det hyttefolket som fikk føle folkets raseri. Så var det de som grensehandla i Sverige, da grensene ble åpnet. Etter det var det studentene, og så var det innvandrere. I Sigurd Hoels gjennombruddsroman «Syndere i sommersol», opplever åtte unge mennesker å bli utskjelt fra syv prekestoler en søndag, etter å ha levd frisinnet og lykkelig en sommer. I dag har vi sosiale medier og aviser til å formidle utskjelling fra enkeltpersoner.

Men det er ikke fordømmelse av andre som vil få oss ut av krisen. Romerike må stå sammen om å kreve at innbyggerne her prioriteres med tanke på vaksiner. Vi har de strengeste tiltakene, men er blant de som har fått vaksinert minst andel av befolkningen, fordi vi ikke får nok vaksiner. Andelen arbeidsledige og permitterte er rekordhøy, og næringslivet trenger mer krisehjelp. Det trengs krisehjelp til gjenåpning av idrett, lag og kultur for barn og unge. Mange unge melder om større problemer med psykisk helse. Det er alvorlig. Og regjeringa har dessverre ikke tatt det nok på alvor.

Sten Magne Berglund, medlem, Lillestrøm Arbeiderparti, Sørumsand

Kommentarer til denne saken