Gå til sidens hovedinnhold

Sentralbanksjefen med kraftig advarsel: – Hold dere unna

Artikkelen er over 2 år gammel

Kraftig vekst i mislighold av forbrukslån – sentralbanksjefen med sterk advarsel.

(Nettavisen): En gjennomgang av regnskapene til kredittkortbanker viser at størrelsen på misligholdte lån har doblet seg på ett år.

Det har vært en kraftig vekst i forbrukslån blant nordmenn. Nå har vi godt over 100 milliarder kroner i forbruksgjeld og stadig flere sliter med å gjøre opp for seg.

Bekymret

Den voldsomme veksten bekymrer mange, blant andre sentralbanksjefen.

- Hvis man baserer sin personlig økonomi i større utstrekning på forbrukslån, så vil jeg være sterkere i advarslene mot det, sier Øystein Olsen til P4.

Høye renter

Les også

Drapssiktet 46-åring tilbake på åstedet

 

Forbrukslån har svært høye renter. Ifølge sentralbanksjefen betaler man det som før ble betegnet for ågerrenter, som betyr ulovlig eller urimelig høye renter på lån.

- I en litt presset situasjon så kan det være veldig uheldig å bli sittende fast med en forbruksgjeld av en viss størrelse, sier Olsen.

Advarer

Les også

Advarer mot livsfarlige strømskap: – Den store skrekken er at barn skal plukke på dem

 

Mange får forbruksgjeld ved bruk av kredittkort, men klarer man å betale ned det raskt så er det uproblematisk. Likevel har Olsen en klar oppfordring til folk.

- Hold dere unna den typen lån, med mindre dere er fullstendig tvunget til å benytte dere av mulighetene, sier han.

Dobling av mislighold

Les også

Vollen stopper ikke en 500-årsflom

 

Dagens Næringsliv har gått gjennom regnskapene til et utvalg banker. I fjor økte utlånene med 40 prosent, men samtidig økte posten for misligholdte lån kraftigere – fra to til fire milliarder kroner.

Flere av sakene havner hos namsmannen - og der merker man økt trykk.

- I 2008, da det var finanskrise, hadde vi 23.000 saker inn til oss i Oslo. I fjor hadde vi 51.000 saker. Det er den delen av utleggsforretningene som har med ubetalte regninger og forbrukskreditt å gjøre som har hatt en kraftig vekst, sier namsfogd Alexander Dey i Oslo til avisen.

Les også

Når snøsmeltingen starter vil vi trolig takke kulda

 

Kommentarer til denne saken