Unngå at hunden får heteslag – 5 tips til hundeeiere

HETE HUNDER: Molly er en japansk spisshund som fort blir varm. Den hvite pelsen hjelper litt på i sola, men aktivitetsnivået er lavere nå enn ellers. (Foto: If)

HETE HUNDER: Molly er en japansk spisshund som fort blir varm. Den hvite pelsen hjelper litt på i sola, men aktivitetsnivået er lavere nå enn ellers. (Foto: If)

Artikkelen er over 1 år gammel

Ekstremvarmen blir i meste laget for sjarmører i pels.

DEL

Ikke bare mennesker merker temperaturer opp mot 30 varmegrader på kroppen om dagen. Den sterke varmen påvirker også hunder og andre kjæledyr.

- Hundens størrelse, pels, alder og helsetilstand har innvirkning på hvordan hunden takler de høye temperaturene, sier Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for dyreforsikring i forsikringsselskapet If.

Hun peker på at hunder kan få heteslag og må til veterinær.

- Hunder med kort nese og trange luftveier har økt risiko for heteslag. Det samme gjelder dyr som er overvektige eller eldre, sier Opstad i en pressemelding.

Det er høy daffefaktor for mange mennesker om dagen, men mange hunder klarer ikke å holde aktivitetsnivået nede, selv om det er varmt.

- Som hundeeier er det derfor viktig å ta hensyn til temperaturene. Forebygg overoppheting. Hunder svetter ikke slik vi mennesker gjør, de utveksler varme med luften rundt seg via tungen og poter, sier Opstad i If.

Hun sier at det er viktig at hunden alltid har tilgang til skygge og rent, frist vann.

- En annen ting å minne om, og som aldri kan gjentas for ofte: Forlat aldri hunden i bilen på varme dager. Hver sommer er det dessverre tragiske saker med hunder - og barn - som har blitt forlatt i bilen i stekende solvarme, sier Opstad.

5 hete tips for hundeiere

  • La hunden få bade. Har du ikke tilgang til et tjern i nærheten, kan du lage badebasseng på verandaen med en balje
  • Lag isbiter med leverpostei eller andre godbiter. Ha de gjerne i vannskålen slik at hunden drikker mer. Isbitene knaser i munnen, og det liker hunden
  • Vent med lufteturen til den verste varmen har gitt seg
  • La alltid hunden ha tilgang på skygge og rent friskt vann - også når du går tur med hunden
  • Forlat aldri hund i bil på varme dager

Artikkeltags