Jeg er svært skuffet over folk i Arbeiderpartiet (Ap) som er imot oppløsning av Viken med begrunnelsen at det blir for dyrt. Jeg har vært medlem av Ap i en årrekke og regnes som veteran. Grunnen til mitt valg av parti er at jeg har oppfattet at Ap har de grunnleggende verdiene jeg deler - folkestyre og demokrati.

I tillegg har jeg vært opptatt av at alle skal ha like muligheter, og mener at et samfunn er best tjent med små økonomiske forskjeller mellom folk. Det er da enkeltindividet har størst mulighet til å utnytte egne evner og interesser. Jeg var derfor glad da Martin Kolberg fra Buskerud tok opp kampen for en oppløsning av Viken. Jeg kjente meg igjen. For meg har folkestyre ingen prislapp.

Beredskap

Det har vært mange leserinnlegg i RB med fokus på økonomi og at Viken må bestå. Bl.a. har NHO-pampene og oligarkene de samarbeider med på bakrommet vært svært flittige. De har tegnet norgeskart uten tanke på de oppgaver som samfunnet bør løse. Det dreier seg ikke bare om videregående skoler og fylkesveier, men først og fremst om beredskap og miljø. Jeg vil anta at bl.a. Buskerud har helt forskjellige utfordringer når det gjelder miljø og beredskap enn kommuner og fylker rundt Oslo-fjorden. Hvordan er Norge best organisert for fremtiden? Hvordan sikres folkestyre? Det som har skjedd i åtte år med den forrige regjering er at stadig flere oppgaver er pålagt kommunene mens fylkene ikke har fått nye. Fortsetter dette vil små kommuner ikke ha sjansen til å overleve. De vil ikke klare å være verken økonomisk eller personellmessig utrustet.

Falsk flagg

Jeg har spesielt lagt merke til et leserinnlegg i RB lørdag 5. februar undertegnet leder og nestledere i Viken Venstre. RB hadde spandert en hel side på dem. Der skriver de bl.a. om Ap: «Redd, avkledd og forvirret, befengt av populisme som spiser fremtiden, som ler høyt og hult hele veien tilbake mot fortiden.» Jeg er i hvert fall ikke forvirret. Jeg kjenner duften av 1800-tallet i Venstres politikk. Venstre seiler under falsk flagg. De er verken demokratiske eller et miljøparti. Det har de vist i 8 år i regjering. Nå vil de gå inn for å melde Norge inn i EU mens flere av landene i EU nærmer seg diktatur (ref. Ungarn, Polen og Tsjekkia).

Utbyggerens tjeneste

I utallige leserinnlegg i RB har de fremmet utbyggers sak i etterbruken av Kjeller flyplass. For meg er det rart at deler av området ble solgt før kommunen hadde foretatt en arealplanlegging og før Forsvaret hadde flyttet ut. Hvordan er regelverket for avhending av statseiendommer? Det har i hvert fall ikke vært spor av miljøhensyn i Venstres iver i utbyggerens tjeneste.

Berit Hauger, Pensjonist og Ap-veteran, Lillestrøm