I TV 2s nye nettserie «Haterne» møter fem norske kjendiser trollene som hater dem på sosiale medier – ansikt til ansikt. Programmet har fått overveldende respons, og er nå sett av over èn million.

Det var også det mest delte i sosiale medier i hele Norge på premieredagen 18. oktober.

En av de fem kjendisene som deltar i programmet er AUF-leder Mani Hussaini fra Jessheim. Mani kom til Norge som flyktning fra Syria da han var 12 år gammel, og mottar nesten daglig nedsettende kommentarer og hets på nett, ofte om sin hudfarge og bakgrunn.

Rasistiske kommentarer

Da Hussaini i våres la fram et krav til AP-leder Jonas Gahr Støre om at partiet må gå inn for å ta imot 5.000 syriske flyktninger, ble han utsatt for flere sjikanøse og rasistiske kommentarer. En mann i 20-årene skrev blant annet følgende i en melding sendt direkte til Hussaini på Facebook:

«Du planlegger å bringe inn 5.000 flyktninger. Er du gal? Helt sykt at du sitter som leder i AUF. Helvetes terrorist. Synd du ikke var på Utøya da det smalt».

I andre episode av «Haterne» får vi være med når Mani møter denne mannen.

– Jeg måtte tenke meg om flere ganger om dette var noe jeg skulle bli med på. Det han hadde skrevet var for drøyt. Jeg må innrømme at jeg var veldig nervøs før jeg møtte ham, men jeg var også nyskjerrig. Jeg ville gjerne komme til bunns i hatet hans, sier Mani Hussaini til Romerikes Blad.

Jeg må innrømme at jeg var veldig nervøs før jeg møtte ham

AUF-leder Mani Hussaini (28) fra Jessheim

Følte seg glemt

Netthateren vet på forhånd ikke at han skal møte Hussaini. Det utvikler seg likevel til et fint møte.

– Mitt mål med møtet var å finne det som var felles mellom meg og ham, nemlig det at vi er mennesker og at vi kan kommunisere. Det viste seg at dette var en fyr som følte seg glemt av fellesskapet. Han mente vi åpnet landet for alt for mange, og at han ikke fikk hjelp av sine egne, forteller Mani Hussaini.

AUF-lederen får til slutt en unnskyldning fra mannen i 20-årene, som forklarer seg sånn:

– Jeg følte meg litt urettferdig behandlet. Man sitter bak en PC og tøffer seg litt ekstra bak der. Det var en grufull ting å skrive. Jeg trekker tilbake det. Jeg er dypt lei meg for at jeg skrev det. Unnskyld, Hussaini, sier mannen om  sin kommentar om Utøya.

Startet nettdugnad

Mani har fått enorm respons etter deltakelsen i programmet.

–  Jeg har fått mange hundre meldinger, og enormt mye positivt. Jeg tror det er fordi det er et program som tar til motmæle mot netthets. Nå håper jeg at programmet gjør at flere tenker seg om før de skriver hatmeldiner på nett, sier AUF-lederen.

Da han overtok sjefsstolen i AUF etter Eskil Pedersen i fjor, engasjerte Hussaini seg i kampen mot nettmobbing, og startet blant annet en nettdugnad mot hets og rasisme.

– Med nettmobbing forsøpler man diskusjonen og skremmer viktige stemmer fra å være med i samfunnsdebatten. Men disse som sprer hat og rasisme skal ikke stå i veien for at jeg skal engasjere meg videre, sier han.

Kritisk til serien

I tillegg til Mani Hussaini, har også politiker Sandra Borch, toppblogger Sophie Elise, politiker og tidligere leder av Landsforeningen for Overvektige,  Jørgen Foss, og tidligere Farmen-deltaker Olav Harald Ulstein møtt sine netthatere ansikt til ansikt med kamerafolket på slep.

Prosjektleder Barbro Hardersen i Medietilsynet Trygg Bruk sier til Dagbladet at hun synes det er fint at det kommer opp i dagen hvor filterløse folk kan være på nett.

Men hun er også kritisk til serien, og mener den er med på å spre netthat.

– TV 2 er med på å bidra til å fyre oppunder netthat mot den personen som blir konfrontert. Det er helt klart et «gapestokk»-program, hvor intervjuobjektene tilsynelatende ikke er forberedt og ikke vet konsekvensene av å bli offentliggjort, sier hun.

Fakta

  • I TV 2s nye nettserie «Haterne» møter fem norske kjendiser trollene som hater dem på sosiale medier – ansikt til ansikt

  • De fem kjendisene er politiker Sandra Borch, AUF-leder Mani Hussaini, toppblogger Sophie Elise Isachsen, politiker og tidligere leder av Landsforeningen for Overvektige, Jørgen Foss, og tidligere Farmen-deltaker og politiker Olav Harald Ulstein.

  • Programmet har fått overveldende respons, og er nå sett av over èn million. Det var også det mest delte i sosiale medier i hele Norge på premieredagen 18. oktober

  • Hver tredje person som ytrer seg offentlig i Norge blir hetset på nett