Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg liker at de ikke ser helt ekte ut

Iselin bestemte seg for å ta silikon da hun var 12 år. Skal til sak om silikon.

Artikkelen er over 6 år gammel

JESSHEIM: For et år siden opererte Iselin Michelsen (24) inn 500 gram silikon i hvert bryst. Nå vil hun ha 300 til. Antallet som tar kosmetiske brystoperasjoner øker, men kirurg advarer mot å legge inn for mye silikon.

– Jeg har ønsket meg silikonpupper siden jeg var 12 år. Jeg har alltid hatt en veldig stor fascinasjon for silikonpupper, og synes det er fint med store, litt unaturlige pupper, ler realityjenta og glamourmodellen Iselin Michelsen (24).

For et år siden ble drømmen virkelighet. Iselin fikk operert inn 500 gram silikon i hvert bryst.

– Jeg er kjempefornøyd. Det ble akkurat som jeg hadde håpet på, sier hun.

Silikon under muskelen

Jenter som ønsker veldig store silikoninnlegg er i fåtall, og de fleste av dem er tidlig i 20-årene, ifølge Teres Medical Group, som er Skandinavias største private kirurgiske kjede.

Fra 2011 til 2013 opplevde de en økning i brystløftoperasjoner med silikoninnlegg på 67 prosent.

– Brystforstørrelser er den desidert største kategorien inngrep vi utfører, og det står for cirka halvparten av hele vår omsetning, sier daglig leder Erik Grefberg til kk.no.

– Jeg jobber som glamourmodell, og jeg synes det passer å ha så store, forklarer Iselin.

Hun valgte å ta silikon under brystmuskelen, istedenfor over.

 – Jeg er veldig liten og tynn, og hadde nesten ikke pupper fra før. Så hvis jeg hadde tatt over brystmuskelen, ville silikonet sett veldig unaturlig ut og man ville sett kantene rundt. Når man tar under, får man et mest naturlig resultat, forklarer hun.

Ønsker seg mer silikon

For noen uker siden var Iselin på en ny konsultasjon.

– Jeg ønsker meg 300 gram til i hvert bryst, så jeg får 800 totalt i hvert. Men kirurgen sa at han ikke ville legge inn noe mer nå, fordi det rett og slett ikke er plass. Jeg blir nødt til å vente et år eller mer, og se om det er plass til mer da, sier Iselin.

Hun er klar på at hun gjør dette kun for sin egen del.

– Jeg får jo veldig mye oppmerksomhet på grunn av silikonpuppene, og det er veldig hyggelig, det. Men jeg tok det kun for min egen del. Ingen påvirket meg, sier hun.

Kjøper seg selvfølelse

Psykolog Kjersti Hildonen i Lørenskog kommune råder unge jenter til å tenke nøye over den egentlige årsaken til at de ønsker en brystforstørrelse. 

– Det kan være vanskelig å sortere tanker og følelser. Dreier det seg om selvfølelsesproblematikk som også gir seg utslag på andre arenaer i livet, eller er det kun koblet opp mot bryststørrelse? spør hun.

I Norge er det en økende tendens til at unge jenter foretar kosmetiske inngrep, og det kan være flere grunner til det.

– Det kan skyldes ønsket om en idealfigur, kommentarer fra andre, seksualitet og media. Det kan også være lett å tro at det går an å kjøpe seg til økt selvfølelse, og at en operasjon er løsningen på mye av det de eventuelt strever med. Det er ikke rart, i og med at utseendefokuset tross alt er sterkt i ungdomsårene, sier psykologen.

Hun tror også mange kan kjenne på en økt selvfølelse etter et inngrep, fordi de føler de ser bedre ut.

– Spørsmålet er om dette vil være en vedvarende følelse, eller om den vil avta etter noe tid? Mange kan kanskje få behov for å fikse på noe mer eller noe annet, for å kjenne på en økt selvfølelse på nytt, sier hun.

– Det passer inn i en rolle hun vil ha

– De som løper på ski i påsken ser kanskje heller ikke på Paradise Hotel. Store silikonpupper er fortsatt in hos en gruppe av samfunnet, sier trendforsker Gunn-Helen Øye.

Det er en stund siden jenter drømte om å se ut som Pamela Anderson i tv-serien «Baywatch». De siste årene er store silikonbryster oftere assosiert med glamourmodeller og realitykjendiser.

– Den ideologiske, norske trenden er at vi skal se sunne og spreke ut. Men en verdi gjelder ikke alle grupper. Det er forskjellige trender som dominerer samfunnet vårt, sier trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye.

Hun tror jenter som Iselin Michelsen drømmer om store silikonpupper fordi det passer inn i en rolle de ønsker å ha.

– I den rollen hun ønsker å ha, passer kjempestore silikonpupper inn. Det er vel ingen deltakere i Paradise Hotel som er flatbrystede, tjukke og kvisete, sier hun.

Hun viser også til tidligere glamourmodell Lene Alexandra Øien, som valgte å ta ut de store silikonimplantatene sine.

– I dag står hun mer for de etiske verdiene og vil formidle et godt liv. Store silikonpupper passet ikke inn i den rollen, sier Øye.
 

– Øker risikoen for komplikasjoner

Kirurg Nils Lykke er klar på at jo større silikonimplantatene er, desto større er risikoen for komplikasjoner.

– Det er helt klart mer risikabelt å legge inn 500 gram, enn 300 gram. Generelt kan man si at risikoen for komplikasjoner, både på kort og lang sikt, øker i takt med størrelsen på silikonprotesene, sier Lykke.

Han arbeider som kirurg ved Teres-klinikken i Oslo, og opererer årlig inn flere hundre silikonproteser hos kvinner som vil ha større bryster.

Ifølge Lykke er siliokoninnlegg på rundt 250 gram det gjennomsnittlige blant norske kvinner som opereres.

– Det beste er å legge inn en moderat størrelse, sier han.

– Hva tenker du om at ei jente på 24 år vil øke innleggene sine fra 500 til 800 gram per bryst?

– Det høres veldig mye ut, og vil være sårbart med tanke på komplikasjoner. Vi vet at store proteser ofte gir mer problemer etter noen år, så det er noe man bør tenke nøye gjennom, sier Lykke.

Bivirkninger og komplikasjoner som kan oppstå, er blant annet: Blødning, infeksjon og blodpropp. Bindevev, eller «kapseldannelse», som gjør  brystet hardt og ømt. Nedsatt følsomhet i huden samt strekkmerker kan også forekomme, ifølge teres.no.

Kommentarer til denne saken