Helmaks, Egor!

LÆRER KJENDISER Å DANSE |  Egor Filipenko fra Rælingen er inne i sin femte sesong av tv-programmet «Skal vi danse». Han har svinget seg med Jenny Skavlan, Elin Tvedt, Aylar Lie og Kari Traa. Lørdag danset han seg til finalen sammen med sangeren og låtskriveren Hanne Sørvaag. FOTO: TOM GUSTAVSEN

LÆRER KJENDISER Å DANSE | Egor Filipenko fra Rælingen er inne i sin femte sesong av tv-programmet «Skal vi danse». Han har svinget seg med Jenny Skavlan, Elin Tvedt, Aylar Lie og Kari Traa. Lørdag danset han seg til finalen sammen med sangeren og låtskriveren Hanne Sørvaag. FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 6 år gammel

Lørdag kveld danset han seg til finaleplass i «Skal vi danse». Egor Filipenko takker pisken og disiplinen fra Hviterussland for den gode rytmen han har.

DEL

Hvordan har den siste uka vært?

– Trening, døgnet rundt. Vi har trent på raske danser og stått på skikkelig. Dette er hardt arbeid. Det er ikke sånn at man vinner en million, men det hadde vært gøy å vinne. Vi har tross alt forberedt oss i et halvt år.

Hadde du forventet å komme så langt?

– Nei, men jeg satser alltid på gull. I denne konkurransen handler det imidlertid ikke bare om hvordan man danser teknisk. Man skal appellere til seere og dommere, musikken og utstrålingen må også stemme.

Kan det noen ganger være litt urettferdig?

– Jeg tenker ikke på den måten. Dette handler ikke bare om å konkurrere. Det skal også være bra tv-produksjon, og samtidig spiller deltakernes popularitet en rolle.

Programmet har hatt seertall på mellom 600.000 og 700.000 i snitt. Hvorfor er det så populært?

– Fordi vi greier å fange så mange ulike aldersgrupper. Kul musikk og dans ... Og vi har vært flinke til å samle en fin gjeng. Alt er på plass. Samtidig var Norge flinke i dans på 80-tallet og 90-tallet. Jeg tror publikum på en måte føler at de er med. Dessuten er det jo høst og en fin tid å sitte hjemme foran skjermen.

Har du inntrykk av at programmet har inspirert mange til å få lyst til å begynne med selskapsdans?

– Dansen har dødd litt ut, og jeg tror ikke vi klarer å skape en ny «dansebølge» slik for eksempel norske syklisters suksess har fått flere til å sykle. Folk vil helst se dans på tv. Når det er sagt, opplever jeg at mange voksne nå vil lære å danse. Vi får mange forespørsler.

Det sies ofte at nordmenn er litt stive. Er folk i Hviterussland, hvor du kommer fra, bedre til å danse?

– Det er jo et mye større land, så det er klart det er flere gode utøvere der. Men det er en myte at nordmenn ikke har rytme. Disiplinen er imidlertid dårligere i Norge enn i Hviterussland, både når det kommer til sport og dans, tror jeg. I Norge er dans mer en ting man driver med på fritiden. I Hviterussland er det mer sport.

Kan du si litt om denne disiplinen du vokste opp med, da hjemlandet ditt tilhørte den gamle østblokken?

– Der borte blir små barn pisket rundt for å bli gode, inkludert meg selv. Det hele startet litt tilfeldig. Venninnen til moren min hadde en datter som trengte en dansepartner. Jeg startet som åtteåring, og året etter trente vi én og en halv time hver dag. Jeg er imidlertid et konkurransemenneske og ble fort flink. Treningen var bare gøy.

Du flyttet til Norge da du var 16. Hvorfor det?

– Det er vanlig som danser at man bytter partner og flytter rundt. Gjennom Nadia Khamitskaya (også fra Hvite-russland og danser i TV 2-programmet, red.anm.) fikk jeg kontakt med en norsk partner som inviterte meg hit.

Lengter du noen ganger tilbake til gamlelandet?

– Nei, jeg kom til Norge i en alder hvor man gjerne danner vennskap og andre bånd, samtidig som jeg følte at jeg hadde vokst litt fra mine barndomsvenner i Hviterussland. Jeg føler meg helt norsk nå. Og de eneste jeg har kontakt med der borte, er mor, bestemor og bestefar. Men de er ofte på besøk. Og broren min bor i Bergen.

Og så flyttet du nylig til Rælingen.

– Vi bodde midt i byen før, men så fikk vi barn, og min samboers familie bor i distriktet.

Du fridde nylig. Når er bryllupet, og hvordan skal det feires?

– 20. juli neste år, og det blir et helt vanlig bryllup. Det er samboeren som styrer og ordner. Jeg er den som sier «ja».

Jeg har lest at det kom som et sjokk da partneren din ble gravid. Hvordan er det å få barn i en såpass ung alder?

– Helt fantastisk. Jeg elsker barn, og det er helt perfekt. Jeg må forandre litt på rutinene mine, men jeg har alltid vært en som har jobbet mye, og jeg har aldri vært noe festmenneske. Derfor går det helt fint å sitte hjemme om kveldene.

Du har vært fast inventar i «Skal vi danse» siden 2008. Hvordan endte du opp der?

– Først var jeg med i den skandinaviske versjonen, «So You Think You Can Dance». Det ga mersmak, og mange jeg kjente, hadde vært med i «Skal vi danse». Derfor dro jeg på audition. Dessuten sluttet jeg å konkurrere på profesjonelt nivå det året, men tenkte at det kunne være gøy å fortsette med en form for konkurranse.

Du har vært i semifinalen i VM og dermed tilhørt verdenseliten på et tidspunkt. Hvorfor ga du deg så tidlig?

– Jeg ville prioritere annerledes. Man bruker all sin tid på dansing, men har ingen sikker framtid. Hadde jeg flyttet til London for å danse videre, hadde jeg dessuten ikke fått norsk pass. Derfor valgte jeg å jobbe som danselærer og tjene penger på det. Dessuten følte jeg at jeg hadde oppnådd en del i min profesjonelle karriere. Blant annet ni–ti NM-titler. Når jeg ser på VM nå, tenker jeg noen ganger at det kunne vært veldig gøy å være med. Men jeg hadde ikke byttet ut en verdensmestertittel med det jeg har gjort etter at jeg ga meg. Det betyr vel at jeg har gjort et riktig valg.

Din partner, Hanne Sørvaag, krevde å få deg som dansepartner, og det sies at «alle» kjendisene vil ha deg. Hva tenker du om det?

– Det er jo veldig, veldig hyggelig, men jeg har ingen formening om hvorfor.

Hva gjør deg til en god danselærer?

– Jeg tipper at jeg er ganske tålmodig. Og så er jeg ikke så veldig hard, men tar det ganske med ro.

Hvordan står det til med ferdighetene til norske kjendiser?

– Nivået blir høyere hvert år. De som er med, virker motiverte siden programmet er så populært, tror jeg. Og vi har fått mer erfaring og dermed blitt flinkere lærere.

Årets sesong av «Skal vi danse» er snart over. Hva gjør du etter det?

– Det blir «dinnershows» for bedrifter og andre. De kommer på middag mens vi opptrer.

Hvem er den dårligste som har vært med i programmet?

– Finn Schjøll var i utakt hele tiden. Men han hadde en fantastisk utstråling. Som sagt, det handler ikke bare om teknikk.

Og den beste?

– Mona Grudt var god. Men det er vanskelig å velge. Det er så mange flinke som har vært med.

Hva er din favorittdans?

– Tango. Det er raskt og kult og har masse karakter.

Hva behersker du dårlig?

– Jeg er ikke særlig glad i wienervals. Det går bare rundt og rundt og er mest slitsomt. Heldigvis er ikke den med i «Skal vi danse».

Artikkeltags