Gå til sidens hovedinnhold

Folk er flinke – åpne opp, ta ansvar

Leserinnlegg

På grunnskolen hadde jeg en lærer som sa at hvis du stiller et spørsmål så kan du føle deg, eller oppfattes som, dum en stund, men hvis du ikke spør så vil du bli dum resten av livet.

Dette rådet har jeg forholdt meg til, og jeg tenker at det er spesielt viktig nå i min rolle som en folkevalgt ombudsperson, siden jeg ikke nødvendigvis spør spørsmål for egen del, men for andre.

Vi har nå levd med tiltak og restriksjoner i over et år, og de har aldri vært så strenge som nå. Det er det selvfølgelig gode grunner til, men det er opplagte spørsmål som ikke stilles lenger. Som, hvor farlig er egentlig situasjonen vi er i nå?

Til å begynne med fikk vi i fjor vite at sykdommen oftest medfører milde symptomer og at sjansen for å gå bort på grunn av den var svært, svært lav. Spørsmålet er om dette har endret seg? Statistikk skulle ikke tilsi det, men mennesker er ikke tall.

Vi ønsker alle selvsagt at så få som mulig ender opp blant de meget få som dette går hardest utover. Og derfor er vi villige til å akseptere og følge de strenge tiltakene og restriksjonene, og jeg oppfordrer ikke til noe annet.

De første tiltakene var en dugnad på to uker for å få ned overføringskurven. Det klarte vi. Men så når vi trodde vi var i mål, så ble målstreken flyttet. Og sånn har det nå fortsatt i et år, bare at dugnaden er erstattet med lover og forskrifter, med de beste hensikter, naturligvis.

Og vi er flinke. Undersøkelser viser at vi har meget lav skjult overføring i Norge. Det vitner om at folk er flinke til å følge reglene.

Men det virker for meg som at det har blitt et nytt fokus nå som ikke handler så mye om å forhindre sykdom, men å komme oss ut av tiltak og restriksjoner, der nøkkelen oppfattes å være sprøyter.

Sprøyter er kjempebra som et sykdomsforebyggende supplement til de som skulle ønske det, og at enhver kan få et tilbud om det er positivt. Er derimot motivet for å ta en sprøyte å komme ut av tiltak og restriksjoner, så kan det føre til et utilsiktet dilemma, der de som ikke ønsker sprøyte på sett og vis ilegges skylden for at tiltak og restriksjoner videreføres.

Det har også vært snakk om å innføre en form for bevis eller pass som viser om man har tatt sprøyte eller ikke. Ved en eventuell innføring av dette, så er det nærliggende å tro at det kan åpne opp for former for diskriminering og i verste fall trakassering av folk basert på deres valg. Det vil være uheldig.

Jeg erfarer at folk er ansvarsfulle, og jeg tror også at det er vilje til å åpne opp igjen.

Vi må verdsette våre nasjonale og lokale myndigheter. Følg de til enhver tid rådene regler. Så må vi kunne si, åpne opp, ta ansvar.

Simon Friis Larsen, gruppeleder, Rælingen KrF

Kommentarer til denne saken