Gå til sidens hovedinnhold

Fokus på helse: Krigen mot bakteriene

Innsendt

Hvordan kan vi løse antibiotikakrisen? Møt forfatter, journalist og statsviter Erik Martiniussen, som har skrevet boka "Krigen mot bakteriene". Boka kom ut i vår, og ble av Aftenposten utropt til en av vårens beste utgivelser.

Sted: Lillestrømbibliotekene, Strømmen

Tid: Torsdag 26. november kl. 19.00

Antibiotikaresistens er en av de største helseutfordringene verdenssamfunnet står overfor. Erik Martiniussen gir oss et historisk tilbakeblikk, og viser hvordan et nytt forhold til bakteriene kan gi oss veien ut av krisen.

Korona-informasjon:

På grunn av smittehensyn er det begrenset antall plasser. Bestill billett på forhånd for å sikre deg plass. Er det fortsatt ledige plasser på arrangementsdagen kan du melde deg på i døra. Vi må registrere deg når du kommer på selve arrangementet. Er du syk, ber vi deg om å holde deg hjemme.

På grunn av COVID-19 kan det skje endringer, og disse vil bli annonsert på hjemmesiden vår. Vi følger alltid de gjeldende smittevernreglene, og det skal være trygt å delta på et arrangement i biblioteket.

Forlaget Press skriver i sin pressemelding:

Antibiotikaens gullalder begynte i 1939. Da begynte forsøkene på industriell produksjon av penicillin – 11 år etter at Alexander Fleming først oppdaget effekten soppen hadde på bakterier. Utvikling skjøt eksplosiv fart med verdenskrigen: Da de allierte styrkene gikk i land i Normandie på D-dagen i 1944, var penicillin en avgjørende del av det medisinske utstyret. Den nye vidundermedisinen var med på å vinne krigen for de allierte. Samtidig skjedde noe illevarslende: Allerede i 1942 ble det første resistente stammene av stafelykokker oppdaget hos pasienter som hadde mottatt penicillin. Antibiotikaresistensen er altså like gammel som antibiotikaen selv.

I dag dør allerede 700 000 mennesker verden rundt av antiobiotikaresistente bakterier. Ekspertene anslår at i 2050 kan flere dø av antibiotikaresistens enn av kreft – så mange som 10 millioner mennesker årlig. Erik Martiniussens Krigen mot bakteriene er den hittil mest omfattende framstillingen av resistensproblematikken på norsk: en levende og lærerik framstilling av et av dagens viktigste temaer. Martiniussen viser at resistenskrisen ved norske sykehus er langt mer alvorlig enn vi hittil har trodd: minst 216 norske pasienter har dødd av antibiotikaresistente bakterier siden 2007, på tross av at den offisielle statistikken bare oppgir ett dødsfall i den samme perioden. Krigen mot bakteriene demonstrerer også at frontene i resistenskampen går andre steder enn de fleste tror: I dag går 73 % av verdens antibiotika til jordbruksindustrien, og flere av de mest truende antibiotikaresistente bakteriene kommer fra dyr.

Men Krigen mot bakteriene er mye mer enn en bok om resistenskrisen. Martiniussen tegner opp den lange historien om menneskenes samliv med bakteriene, og viser hvorfor penicillinet var en slik revolusjonerende historisk kraft. Framfor alt leter han etter løsninger på resistensproblematikken. Han reiser til Georgia og Polen for å lære mer om bakteriofager –bakteriespisende virus som lenge ble betraktet som en tilbakelagt del av medisinhistorien, men som nå kanskje representerer det beste alternativet vi har til tradisjonelle antiobiotika. Han deltar i jakten på nye antiobiotika sammen med forskere i Storbritannia, og snakker med norske og europeiske bønder om muligheten for et tilnærmet antibiotikafritt landbruk. Ikke minst viser han hvordan ny forskning tvinger oss til å tenke nytt om bakteriene: De er blant de eldste formene for liv vi har på jorden, uendelig rike, foranderlige og mangfoldige – å tenke at vi skulle vinne en krig mot en fiende som dette, er enda et uttrykk for det moderne samfunnets mangel på respekt for naturen som omgir oss.

For mer informasjon eller avtaler om intervju, kontakt:

Markedssjef Torgeir Husby, tlf. 480 34 284, torgeir@fpress.no

Forlagsredaktør Trygve Riiser Gundersen, tlf. 977 99 20, trygve@fpress.no

Kommentarer til denne saken