I forrige uke skrev RB om at nordmenn elsker bobilen som ferieform. En forskning gjennomført av Østfoldforskningen på oppdrag fra Norges Caravanbransjeforbund viser at bobilen er mer miljøvennlig enn mer tradisjonelle ferieformer, når det totale CO₂-avtrykket på ferieturen måles.

– Vi ble positiv overrasket over at bobilen kom så godt ut i studien. Det viser at bobilen er et fritids- og feriekonsept, og ikke et kjøretøy. I forbindelse med flyskam, så trenger ikke de som eier bobiler å ha dårlig samvittighet, sier Holm.

I studien ble den typiske bobileieren definert, som er personer på 60 år, og at disse type personene trolig kunne ha valgt sydenferie, storbyferie eller cruiseferie. De ulike ferieformene ble sammenlignet i studien, og den viser at en bobilferie har langt lavere utslipp enn storbyferie, sydenferie eller ferietur med campingvogn.

– En undersøkelse gjort av Kantar viser at 91 prosent av de har bobil ferierer i Norge, og legger igjen mer enn fire milliarder kroner på norgesferien. Det er en bærekraftig turist i eget land. Dessuten kjører vi i snitt ikke mer enn 5 800 km i året med en bobil. Det er mindre enn man kjører med en privatbil, sier Holm.

 

Gratis overnatting er fordelen

Andreas Brekke ved Østfoldforskning, har jobbet med studien og støtter Holm i at bobiler er bedre enn andre tradisjonelle ferieformer.

– De som velger sydenferie, kan kanskje tenke på bobilen som et bedre alternativ med tanke på miljø. Fordelen er at overnatting blir gratis. Det er delvis derfor at bobilen blir klimavennlig, sier Brekke.

Han sier videre at desto færre kilometer du kjører med bobilen, desto bedre er det for miljøet.

– Det beste er kanskje å utforske de spennende nabokommunene i sommerferien, forteller han.

Brekke påpeker derimot at det finnes ferieformer som er enda mer miljøvennlig enn bobilferie, men at en bobilferie er et godt alternativ likevel.

– Jeg tror nok at en klimabevissthet gjør at folk reiser på andre måter. Om du velger tradisjonelle ferieformer, kan man tenke seg at bobilen er bedre i et miljøperspektiv, sier han.

En cruiseferie kommer verst ut av studien, mens en hjemmeferie er mest miljøvennlig.