Flyselskapenes shoppingsenter

FLYSTOLER: Store haller er fylt opp med alle typer stoler. Flystoler for dem som reiser førsteklasse så vel de som reiser økonomiklasse må testes ut. ALLE FOTO: HANS OLAV NYBORG

FLYSTOLER: Store haller er fylt opp med alle typer stoler. Flystoler for dem som reiser førsteklasse så vel de som reiser økonomiklasse må testes ut. ALLE FOTO: HANS OLAV NYBORG

Artikkelen er over 3 år gammel

I USA finnes et kjøpesenter du sannsynligvis aldri vil komme inn i. Det er her flyselskapene i verden shopper innredning til flyene sine.

DEL

Slik deler du abonnementet ditt med andre i din husstand! 

Når avgjørelsen er tatt og et flyselskap skal kjøpe nye fly, er tiden inne for å sette opp en handleliste. Da skal alt av interiør, farger og løsøre på plass i flyene.

Romerikes Blad har tatt turen til Seattle på vestkysten av USA, her produserer flyprodusenten Boeing sine populære flytyper Boeing 737, 767,747, 777 og 787.

Vi får bli med inn i det som heter Boeing Dreamliner Gallery.

Bruker uka på shopping

Når vi kommer på besøk til produsenten er det en travel dag. Flere flyselskap fra Asia er på plass for å skreddersy handlelisten av interiør som skal inn i flyene.

På dette kjøpesenteret blir som regel representanter fra flyselskapene boende en hel uke for å prøvesitte flystoler, koke seg kaffe på kaffemaskiner beregnet for flyets kjøkken og teste ut hvordan forskjellig farget lys i flykabinen kan påvirke maten som serveres eller passasjerenes opplevelse av flyturen. Både for reisende i førsteklasse og i økonomiklasse.

Mens det for bare et tiår tilbake i tid var få valgmuligheter for flyselskapene, er det i dag et hav av muligheter. Bare det å velge ut toaletter som skal være ombord gir mange muligheter.

Egen flykabin for testing

På dette kjøpesenteret finnes det flere fullskala flykabiner, hvor selskapene kan fylle opp med flystoler, en bar, toaletter og alt annet som de trenger i sine fly. På denne måten kan selskapene få et bilde og teste ut hvordan det blir når flyene de har i bestilling skal flys med passasjerer ombord.

Det første som skal velges ut er fargen teppene på gulvet i kabinen skal ha, så kommer fargen på flysetene, skal det være skinnseter, eller seter av med stoff?

Plassering av toaletter i forhold til hvor de kabinansatte skal ha sine arbeidsstasjoner testes ut.

Både toaletter og kjøkken som skal inn i flyene, leveres som moduler med vegger rundt. Dette for at de enkelt skal kunne flyttes eller fjernes når flyene skal gjennomgå vedlikehold.

Egne senger for pilotene

Her kommer det også inn egne soverom med senger for dem som jobber i kabinen, og ikke minst for pilotene. Slike senger må soves i, og testes selvsagt.

På lange flyturer over 10–12 timer er det ofte med to skift piloter, da trengs et lite krypinn for å få seg noen timers søvn.

Tok med seg hjortestek

Et av flyselskapene som bruker shoppingsenteret når vi er på besøk, har til og med tatt med seg en kokk som forbereder hjortestek som skal serveres ombord. Her skal det testes lys og farger i kabinen slik at steken skal se best ut når den serveres.

Neste gang du skal ut å fly så kan du tenke på at det er et nøye arbeide som ligger bak alle detaljer du ser i en flykabin.

Artikkeltags