Gjorde skader for under 50 mill: – Vi slapp billig unna

ISPROPP: Det så dramatisk ut da isproppen blokkerte Glomma ved Hanestad, men alt i alt slapp Østlandet, og spesielt Romerike, billig unna årets vårflom.Foto: Hallgeir B. Skjelstad

ISPROPP: Det så dramatisk ut da isproppen blokkerte Glomma ved Hanestad, men alt i alt slapp Østlandet, og spesielt Romerike, billig unna årets vårflom.Foto: Hallgeir B. Skjelstad

Artikkelen er over 2 år gammel

Årets vårflom på Østlandet gjorde trolig skader for under 50 millioner. Det er én 36-del av «Vesleofsen» i 1995.

DEL

Flommen i 1995 – selve skremmebildet på hva årets snømengder i fjellet kunne avstedkomme – kulminerte i Glomma 2. juni, i Lågen 3. juni og i Mjøsa 11. juni.

Ettermiddagen 23. mai 2018 kunne Gjensidige summere opp årets skader. Sluttsummen for Romerike: Tilnærmet lik null.

– Da jeg gikk gjennom lista område for område, fant jeg én eller to saker fra Romerike – det er å anse som nærmest ingenting, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

Totalsummen ventes å stoppe under 50 millioner. Oppgjøret etter «Vesleofsen» i 1995 ble mer enn 36 ganger dyrere – 1,8 milliarder. I alt ble det da meldt om skader på 1.833 gårdsbruk.

Gjensidige har så langt mottatt 70 skademeldinger fra Østlandet. De fleste av disse – 40 – rammet Hedmark, 16 er fra Oppland. Utenfor vårt og Glommas nedbørsfelt har Buskerud åtte skademeldinger, mens Akershus altså knapt når opp på lista.

– Det så dramatisk ut en stund, men det ser ut til at vi slapp med skrekken, sier konsernsjef Helge Baastad i Gjensidige.

I likhet med beredskapsansvarlig hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, i RB onsdag, gir han gode varslinger, riktige reguleringstiltak og de erfaringene folk i berørte områder har fra tidligere flomsituasjoner, æren for at skadene i år ble så begrenset.

– Vi mobiliserte også selv utstyr flere steder, for å forebygge og håndtere flomskader, sier Gjensidige-sjefen. Han vet at det vil ta lang tid før alle skader er meldt, men spår at vårflommen 2018 ikke vil gå over i historien som noen veldig kostbar hendelse.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken