– Det er fremdeles store vannføringer i noen dager

FLOMUTSATT: 
Flyfoto av flomutsatte Frognerstrand camping i Årnes ved Glomma lørdag der NVE varsler flomfaren på rødt nivå. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

FLOMUTSATT: Flyfoto av flomutsatte Frognerstrand camping i Årnes ved Glomma lørdag der NVE varsler flomfaren på rødt nivå. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

NVE holder fortsatt høy beredskap etter de siste dagenes flomhendelser, men har nedgradert flomfaren i Buskerud, Oppland og Hedmark til oransje nivå.

DEL

Vannføringen flere steder på Østlandet er i ferd med å kulminere der flommen har vært verst. De fleste elvene har nå nådd toppunktet, sier vakthavende hydrolog Knut Olav Aamodt i NVE til NRK.

– Det er fremdeles store vannføringer i noen dager, men de fleste stedene i elvene har det kulminert, bortsett fra i nedre deler av Glomma der det fortsatt er stor vannføring. I Mjøsa vil vannstanden fortsette å stige den nærmeste tiden, sier hydrologen.

I Mjøsa venter NVE at flomtoppen nås 20. mai.

– Vi har oversikt over situasjonen og det virker som at det er gjort de mest optimale løsningene. Vi har også klart å minimere skadene, sier Aamodt.

NVEs varsel for Glomma er nedgradert til oransje nivå på grunn av mindre nedbør og snøsmelting enn ventet. Også i Trysil-området er farenivået nå på et oransje nivå.

Fremdeles er flere veier stengt. Riksvei 2 ved Kongsvinger stengt på strekningen Nordhov-Roderud. Samtidig er riksvei 3 i Østerdalen og E16 mellom Kløfta og Masterud stengt

Riksvei 3 kommer til å gjenåpnes tidligst søndag. E6 ved Fåvang er nå åpen, men flere steder har Vegvesenet satt ned fartsgrensen.

Artikkeltags