Ifølge Dagbladet, som meldte om saken først, var nettsidene til Arbeidstilsynet og BankID begge ute av drift onsdag formiddag.

Til Romerikes Blad bekrefter BankID at deres nettsider er utsatt for et angrep.

– Det er snakk om et DDoD-angrep, som pøser på med trafikk på siden, sier kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID.

Hun ønsker ikke å gå ut med hva de sitter på av informasjon om hvem som eventuelt står bak.

– Det er bare nettsiden som er rammet, så BankID fungerer helt fint og er trygt å bruke, sier hun.

Øker beredskapen

Som følge av angrepet har selskapet oppjustert beredskapen.

– Vi har alltid høy beredskap, men vi velger å være ekstra på vakt nå som angrepet rammer mange nettsteder, sier Steinsland til Romerikes Blad.

Også Arbeidstilsynet bekrefter at de er utsatt for et hackerangrep.

– Arbeidstilsynet jobber med å skjerme og avgrense angrepet, sier avdelingsdirektør Vigdis Johnsen i avdeling for IT og administrasjon ved Arbeidstilsynet til NRK.

Skal ha brukt bilde av Anniken Huitfeldt

Altinn skriver også på nettsidene sine at «de opplever ustabilitet».

– Vi kan bekrefte at det har pågått et tjenestenektangrep mot Altinn og ID-porten. Det startet cirka klokken 2 natt til onsdag, sier kommunikasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn til TV 2.

Når Romerikes Blad forsøker å gå inn på politiets nettsider, oppleves også disse som ustabile, men det er uklart om det har noen sammenheng med de pågående angrepene.

Dagbladet melder samtidig at den russiske hackergruppa Killnet skriver på nettsidene sine at de skal angripe politiet, UDI, BankID, ID-porten, Nav og flere andre norske nettsider og nettjenester.

– God morgen Norge! Alle avdelinger til kamp! står det i en melding fra Killnet på Telegram.

Ifølge avisa skal de også ha brukt et bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på det sosiale mediet, der Huitfeldt ser ut som en maske fra Disney-filmen Maleficent. Der retter de også trusler mot Nato-sjef Jens Stoltenberg og hans familie.

«Jeg glemte å introdusere deg for vår fiende nummer 1 – Jens Stoltenberg. Denne djevelen vil svare for ethvert liv til en russisk soldat. Og også hans familie, hans barnebarn og hans støttespillere vil svare.»

NSM kjent med saken

– Vi er kjent med saken og har ikke noe å legge til nå, sa pressekontakt Herman Ringstad i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til NTB klokka 10.15.

Utlendingsdirektoratet (UDI) stålsetter seg for det som eventuelt kommer.

– Det meldes om et planlagt hackerangrep mot flere nettsteder/nettjenester, bl.a. UDI. Vårt sikkerhetsmiljø følger nøye med, tiltak iverksettes løpende for å skjerme våre nettløsninger, skriver UDI på Twitter.

Begrunnes med transportforbud

Det har vært gjennomført alvorlige angrep mot norske virksomheter de siste årene – som Nortura, Hydro og Amedia – men da har det i hovedsak dreid seg om løsepengeangrep. Da infiserer hackere systemene de angriper og låser dem, slik at dataene blir utilgjengelige for eierne, med mindre de innfrir et som oftest betydelig løsepengekrav.

Denne gangen synes motivet å være politisk på grunn av støtten Norge og andre land gir til Ukraina. Killnet har ikke tidligere blitt omtalt i forbindelse med løsepengeangrep

Hackergruppen Killnet oppgir transportblokade over Storskog for russere på Svalbard som en av årsakene til angrepet mot norske nettsteder, ifølge Digi.no. På Telegram poengterer Killnet at Storskog i Finnmark er den eneste norsk-russiske grensepasseringen og viser til et NRK innslag der Huitfeldt opplyser at «en spesifikk søknad om transport ble avslått 15. juni 2022».

– I april annonserte utenriksminister Anniken Huitfeldt at de hadde besluttet å stenge grensepasseringen ved Storskog for russiske lastebiler. Samtidig ble det også introdusert et skipsforbud for skip som seiler fra russiske havner, med unntak for fiskebåter, står det i meldingen.

Angrep også Litauen

– Killnet er en politisk prorussisk hackergruppe som hver uke angriper et nytt land i henhold til den geopolitiske utviklingen, sier teknologisjef Erling Schackt i Check Point Software Norge, et av verdens største IT-sikkerhetsselskaper.

Et angrep mandag og tirsdag slo ut en rekke offentlige og private nettsider i Litauen, ifølge nyhetsbyrået Baltic News Service. Også da dreide det seg om et tjenestenektangrep. Blant annet ble skatte- og innvandringsmyndighetene rammet.

Hendelsen kommer rundt en uke etter at russiske tjenestepersoner truet med å gjengjelde Litauens avgjørelse om å stanse russisk godstransport til Kaliningrad, den russiske enklaven som ligger omkranset av Nato-land.

– I går var det Litauen, og den siste måneden har de rettet seg mot Italia og Polen. Gruppen hevder å kontrollere et botnett bestående av 4,5 millioner enheter. Om dette stemmer, er det et av de største aktive botnettene i verden, sier Schackt.