Gå til sidens hovedinnhold

Flere krisemillioner til Ruter

Kollektivtrafikken fikk 600 millioner kroner i den tredje krisepakken fra regjeringen. – Helt avgjørende, sier Boye Bjerkholt (V)

– Jeg er veldig glad for at det kommer enda 600 millioner til kollektivtrafikken nå og har full tillit til at det vil komme mer midler fra regjeringen til kollektivtrafikk i månedene som kommer. Dette er helt avgjørende for at hverdagen skal fungere for folk på Romerike, både nå og i åra som kommer, sier Boye Bjerkholt, kommunestyremedlem for Venstre i Lillestrøm kommune.

Fylkeskommunen får nå dekket bortfallet av billettinntekter og Ruter vil få en betydelig del av fredagens krisepakke.

– Det er ikke nok

– Veksten i kollektivtrafikken må fortsette. I krisepakken som i dag ble lagt fram av regjeringen ligger det ytterligere 600 millioner til fylkeskommunen til å dekke bortfall av billettinntekter som konsekvens av at få reiser kollektivt under koronakrisen. I tidligere krisepakker har det kommet henholdsvis 1 og 1,5 milliarder kroner til fylkeskommunene og kollektivtrafikken, og hvorav Oslo og Viken har fått om lag halvparten av pengene, fordi det er i vår region det er flest kollektivreiser, sier Solveig Schytz, stortingsrepresentant for Venstre.

Hun sier at disse 600 millionene ikke er tilstrekkelig til å dekke inntektsbortfallet framover, og at det vil komme mer.

– Regjeringen er klare på at fylkene ikke skal sitte igjen med regningen for tapte billettinntekter, sier Schytz.

Veksten må fortsette

I 2019 var veksten i kollektivtrafikken på landsbasis på 5,3 prosent. Denne veksten skal fortsette, ikke minst i Viken.

– Det er helt avgjørende at bussene fortsetter å gå selv om færre bruker dem også en stund framover, sier Boye Bjerkholt.

Ruter selv sier at førerne og alle ansatte i kollektivtrafikken gjør alt de kan for å holde hjulene i gang. Og parolen er fortsatt: Ikke reis med mindre du må. For å sikre god avstand kjører Ruter inntil videre med redusert kapasitet om bord.

Ikke garantert plass

Administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen i Ruter sier at man som kunde har rett til transport innenfor den kapasiteten selskapet har mulighet til å ha med om bord.

– Det betyr at reisegarantien ikke gjelder hvis transportmiddelet du skal reise med ikke har plass.

For å redusere smittefaren har Ruter stoppet kontantbetalingen om bord på alle transportmidler. For å unngå kontakt mellom fører og passasjerer er også kortleserne på regionbussene utilgjengelige. Ruter anbefaler at du bruker RuterBillett-appen til kjøp av både periodebilletter og billett for ekstra soner

Kommentarer til denne saken