På tomta midt inne i boligområdet i Blystadlia i Rælingen er Blystadliahagen på trappene.

– Her var det planer om storstilt fortetting i form av tre boligblokker, noe som ble møtt med enorme protester fra beboerne. Vi lyktes i å stoppe utbyggingen, men så var spørsmålet hva vi skulle bruke den kommunale plassen til, sier Tom Skjekkeland i Blystadlia Miljøforum.

Både parsellhage og treningspark ble foreslått, og til slutt valgte man å jobbe videre med en parsellhage.

– Blystadlia skole ble også involvert, og de sa seg interessert i at skolehage ble en del av prosjektet.

Trenger viltgjerde

Kommunen innvilget 15.000 kroner i startstøtte. Det ble søkt om 206.000 kroner fra Sparebankstiftelsen, som innvilget 100.000 kroner.

Ildsjelene var klare til å gå i gang, men innleid landskapsarkitekt Pernille Leivestad var tydelig på at det er helt nødvendig med et viltgjerde.

– Ja, ellers vil rådyr røske med seg det meste, spesielt i jakt på epler. Det ville ha vært demotiverende for dem som har brukt mange timer på sine parseller, sier Leivestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nå jakter Blystadlia Miljøforum på midler til et viltgjerde. Det er ikke penger til det gjennom beløpene som allerede er innvilget. Ildsjelene vurderer parsellhagene som et folkehelseprosjekt og håper at bedrifter i kommunen vil være positive til å sponse gjerdet i Blystadliahagen.

– Blystadliahagen handler om mer enn å grave i jorda. Den blir en sosial møteplass og et godt tiltak innen fysisk og mental helse, sier Nina Holmen.

50 parsellhager

Prosjektet vil bestå av rundt 50 parsellhager på fire ganger fire meter, og det har vært god respons fra lokalbefolkningen.

– 55 beboere har på et tidlig tidspunkt vist interesse for å bli med. Senere har åtte av dem konkretisert dette ved å melde seg på. Vi er sikre på at flere blir med når de ser at prosjektet tar form, sier András Hidas.

– Er det dyrt å få sin egen parsell?

– Man leier parsell for ett år om gangen for 1.000 kroner. Den kan man bruke til nesten hva man vil. Det eneste som ikke er tillatt, er blokker, svømmebasseng og dyrking av marihuana, sier Tom Skjekkeland med et smil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skolehage kommer

I tillegg til urbant landbruk for beboerne, blir det skolehage i Blystadlia.

– Det har vært veldig viktig for oss å involvere skolen, fordi vi har et sterkt ønske om å vise barna hvor maten kommer fra. Jeg innbiller meg at det ikke er så mange skolehager igjen i dette landet, sier Nina Holmen.

5. trinn ved Blystadlia skole er allerede involvert i prosjektet, der planen er å få med seg alle skolens elever etter hvert.

– Veldig kult med skolehage. Vi gleder oss til å lære om planting, graving og dyrking, sier 5.-klassingene.

– Hva skal dere dyrke?

– Løk, poteter, gulrøtter og kanskje mais, kommer det fra elevene.

Noen meter fra den kommende skolehagen har de for øvrig allerede satt opp fuglekasser. Der ser de for seg at det kan komme både kjøttmeis og blåmeis.

Men nå håper elevene og beboere først og fremst at det kan skaffes penger til det nevnte viltgjerde. Det er et gjerde som må passeres før Blystadliahagen blir en realitet.

Landskapsarkitekt Pernille Leivestad håper på sin side at Blystadliahagen kan være et forbilde for andre borettslag eller velforeninger i Rælingen og at det kan oppstå parsellhager flere steder i kommunen.