I flere timer sto politiet utenfor og ropte «kom ut med hendene over hodet». Huset var tomt

PÅ VEI INN: Her er politeit på vei inn i et vindu på huset de mener en mann har forskanset seg. FOTO: VIDAR SANDNES

PÅ VEI INN: Her er politeit på vei inn i et vindu på huset de mener en mann har forskanset seg. FOTO: VIDAR SANDNES

Artikkelen er over 2 år gammel

Politiet trodde en mann med hagle hadde forskanset seg. Da de gikk inn var huset tomt. Mannen ble funnet rett i nærheten.

DEL

Torsdag har det i flere timer pågått en storstilt politiaksjon i Gan i Fetsund. Lokalt politi og beredskapstroppen var på plass. Aksjonen startet ved 12-tida og i flere timer har politiet benyttet ropert og forsøkt å få ut en mann i 50-åra som viste seg å ikke være i huset.

– Politiet står ute bak skjold og vi hører det blir ropt ut instruksjoner fra politiet som sier: Kom ut med hendene over hodet, uttalte nyhetssjef Bjørn Ivar Bergerud i Indre Akershus Blad, som var på stedet til rb.no tidligere i ettermiddag.

Da politiet rett etter klokka 16 knuste et vindu og tok seg inn i huset viste det seg at huset var tomt.

– Hvordan kunne dette skje?

– Vi kan ikke evaluere dette nå. Det får vi ta senere, når oppdraget er ferdig, nå er vi opptatt av å finne denne personen. Nå områr vi oss og fortsetter å søke i nærområdet med lokalt politi. Beredskapstroppen er sendt tilbake, sier operasjonsleder Arild Bråthen i Øst politidistrikt Romerike.

– Hva gjorde at dere trodde han var i huset?

– Det var noen som mente å ha sett bevegelser inne i huset. Det var det nok også, men mannen må ha kommet seg unna før vi fikk omringet området, svarer Bråthen.

- TREKK UNNA: Pressefolk i området fikk ved 16.20-tida beskjed om å trekke seg bakover mens disse bilene avanserte. FOTO: VIDAR SANDNES

- TREKK UNNA: Pressefolk i området fikk ved 16.20-tida beskjed om å trekke seg bakover mens disse bilene avanserte. FOTO: VIDAR SANDNES

Pågrepet rett ved sitt eget hus

Aksjonen startet da mannen politiet nå er på jakt etter oppsøkte en nabo og oppførte seg merkelig. Litt senere skal et vitne ha hørt skudd.

– I en slik situasjon tar politiet forholdsregler. Vi går ikke bare rett inn. Både av hensyn til vår egen og den aktuelle mannens sikkerhet. Derfor tok dette tid, sier Bråthen.

Rett over klokka 20 torsdag kveld opplyser politiet at de har kontroll på mannen og hagla.

– Vi fortsatte søket i nærområdet og mannen ble påtruffet i tilknytning til et nabohus. Pågripelsen gikk uten dramatikk, sier operasjonsleder Bråthen.

Operasjonslederen forteller at mannen framstår som uskadd og i fysisk god behold. Nå er han tatt med til en lege før det eventuelt blir arresten.

– Gjemte han seg?

– Det er jeg usikker på, men han må ha fått med seg både at helikopteret sirkulerte over området og ropene fra megafonen. Dette var ikke langt fra huset vi omkranset, sier operasjonslederen.

Påtroppende operasjonsleder Kristian Loraas forteller at mannen ble pågrepet i en krypkjeller.

– Det var skutt hull i kjellerdøren der vi fant ham. Spor tyder på at det er han som har gjort det, sier Loraas.

SØK: Politiet fortsatte søket i nærheten av boligen de tidligere omkranset. FOTO: VIDAR SANDNES

SØK: Politiet fortsatte søket i nærheten av boligen de tidligere omkranset. FOTO: VIDAR SANDNES

Ba folk holde seg unna

Politiet oppfordret publikum til å holde seg unna aksjonen. Da RB snakket med politiet rett før klokka 17 jobbet de fortsatt ut ifra at mannen var i huset:

– Vi forsøker med alle midler å få mannen ut frivillig. Det tar tid. Så langt har vi ikke kontroll på mannen, sier Bråthen.

– Er han alene i huset, eller er det flere personer der?

– Det vet vi ikke, men vi har ikke opplysninger om at det skal være andre personer i huset. Han er ikke observert sammen med andre personer, svarer Bråthen.

– Har han respondert når dere har kommunisert med ham?

– Nei, vi har ikke fått svar.

STORE STYRKER: Beredkapstroppen er på stedet og bistår lokalt politi i forbindelse med aksjonen. FOTO: VIDAR SANDNES/BJØRN IVAR BERGERUD

STORE STYRKER: Beredkapstroppen er på stedet og bistår lokalt politi i forbindelse med aksjonen. FOTO: VIDAR SANDNES/BJØRN IVAR BERGERUD

Startet ved 12-tida

Aksjonen i Gan i Fet startet ved 12-tida torsdag. Store politistyrker er på stedet og det lokale politiet har fått støtte av iav nasjonale bistandsressurser, deriblant beredskapstroppen. Politihelikopteret sirkulerer over og flere ambulanser er på stedet i beredskap.

– Politiet står ute bak skjold og vi hører det blir ropt ut instruksjoner fra politiet som sier: Kom ut med hendene over hodet, uttalte nyhetssjef Bjørn Ivar Bergerud i Indre Akershus Blad, som er på stedet til rb.no tidligere i ettermiddag.

Ved 16.20-tida kjørte beredskapstroppens biler inn mot området der aksjonen pågår. Pressen fikk klar beskjed om å ikke nærme seg og holde seg på god avstand.

– Mann observert med hagle

På operasjonssentralen til politiet i Lillestrøm var operasjonsleder svært opptatt og uttalte seg ikke før klokka 14.25. Da svarer operasjonsleder Arild Bråten svært kort:

– Det er en mann som er observert med en hagle ikke langt fra sin bopel. Vi forsøker å få kontroll på ham. Det har vi ikke lykkes med ennå. Vi har rykket ut med bevæpnet politi og politihelikopteret, sier Bråten.

Knut Hammer, politiets innsatsleder på stedet, sier til VG at de som har varslet politiet forteller at det er løsnet skudd i området.

– Ifølge personen som meldte fra til politiet, ble det løsnet skudd, og det er de opplysningene politiet forholder seg til, sier innsatsleder Knut Hammer til VG.

FOTO: VIDAR SANDNES / BJØRN IVAR BERGERUD

FOTO: VIDAR SANDNES / BJØRN IVAR BERGERUD

MER POLITI: Ved 14.40-tida kommer det mer politi til stedet. FOTO: VIDAR SANDNES

MER POLITI: Ved 14.40-tida kommer det mer politi til stedet. FOTO: VIDAR SANDNES

Ber folk holde seg unna

Operasjonsleder Bråten sier til RB at de ikke ønsker noe trafikk fra publikum i området mens aksjonen pågår.

På lensmannskontoret i Fet og Rælingen jobber de med saken, men vil ikke uttale seg:

– Det er en pågående aksjon. Når den er avsluttet kan vi si noe, men ikke nå, sier fungerende lensmann Martin Soleid ved Fet og Rælingen lensmannskontor.

– Hva er årsaken til det?

– Jeg ønsker ikke å si noe, sier Soleid.

Ifølge en tipser med lokalkunnskap foregår aksjonen i området Ulverud/Bjerkeflåtten.

Politihelikopteret henger i lufta.

Politihelikopteret henger i lufta. Foto:

Foto:

Tips Oss
Tlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005

Artikkeltags