Det var onsdag denne uka at Øst politidistrikt slo til mot det de beskriver som et kriminelt nettverk i østlandsområdet.

– Aksjonen har sitt utspring i chattemateriale fra den krypterte kommunikasjonsplattformen SkyECC mottatt fra franske myndigheter, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding fredag.

Politiadvokat i Øst politidistrikt, Eirik Braathen, opplyser til Romerikes Blad at politiet i denne saken har sikret både chattemateriale, lydfiler og bilder fra den aktuelle meldingsplattformen – som har blitt brukt som kommunikasjonsplattform for kriminelle over store deler av verden over flere år.

I mars i fjor stengte imidlertid fransk politi ned tjenesten. Flere måneder tidligere hadde politiet kunne følge med på kommunikasjonen mellom de kriminelle i sanntid, hvor det blant annet ble planlagt drapsforsøk, narkotikasmugling og annen lyssky aktivitet.

Det førte til at politiet i flere land kunne gå til pågripelser, etter tips fra fransk politi.

– Narkotikabeslag

Siktelsene mot personene som ble pågrepet denne uka, omfatter innførsel, erverv og videreformidling av betydelige mengder narkotika, samt brudd på våpenloven.

– Politiet har pågrepet fem personer og ransaket flere adresser på Romerike, i Son og i Halden. Det er blant annet tatt beslag i narkotika og penger, samt sikret øvrige bevis, opplyser politiet.

Braathen ønsker ikke å svare på hva slags type narkotika og hvor store mengder det er snakk om.

– Men det dreier seg om en betydelig mengde og et stort antall brukerdoser, sier politiadvokaten til Romerikes Blad.

– Hvor lenge har Øst politidistrikt etterforsket denne saken?

– Det har vært jobbet en god periode før tilslaget denne uka.

Tre varetektsfengslet

Tre av de fem pågrepne er varetektsfengslet med brev- og besøksforbud i fire uker, og full isolasjon i to uker. Fengslingene er begrunnet med bevisforspillelsesfare. To personer er løslatt, da det ikke er grunnlag for å varetektsfengsle disse.

– Etterforskningen er i en tidlig fase, og det gjenstår fortsatt en rekke etterforskningsskritt, herunder avhør og gjennomgang av beslag og digitale enheter.

Politiadvokaten opplyser til RB at politiet ikke utelukker ytterligere pågripelser i saken.