Jeg har vært fotograf i Romerikes Blad i 23 år. Jeg har ikke tall på hvor mange bilder jeg har tatt eller har hatt på trykk i avisen, men jeg vet at lidenskapen for foto har vært til stede hele veien.

Og jeg vet at øvelse gjør mester! Og jeg vet at mange liker å ta bilder. Det vet jeg fordi jeg stadig vekk får spørsmål fra fotointeresserte mennesker, være seg om de bruker dyrt utstyr med speilreflekskamera eller smarttelefon til Instagram og Facebook.

I de senere år har det «å ta ett bilde» blitt noe som alle kan gjøre. Vi trenger som sagt ikke et kamera en gang. Smarttelefon eller nettbrett er blitt allemannseie, og kvaliteten på kameraet på disse duppedittene er god. Og både små barn og voksne koser seg med å ta bilder – selfies, naturbilder, matbilder, bilder av stranda og bilder av venner og familieselskaper.

Jeg var 12 år første gang jeg fikk ett kamera. Det var ett Kodak instamatic som jeg hadde ønsket meg til jul. Siden den gang har det å fotografere vært en lidenskap – og etter hvert yrket mitt.

Forskjellen ved det å fotografere i dag er at vi hele tiden kan kontrollere hvordan bildet ser ut på LCD-skjermen (skjermen bak på kameraet). Da vi brukte film i kameraet (vi sluttet med det på begynnelsen av 2000-tallet) kunne det av og til gå ett helt år før vi fikk se resultatet. Vi måtte jo bruke opp hele filmrullen før vi leverte den til framkalling i butikken. Og jeg husker den sitringen og spenningen jeg hadde i kroppen da jeg hentet bildene i fotobutikken og åpnet konvolutten. Jeg tror nesten jeg må ta en tur på loftet og se etter mine første bilder ...

Mine år som fotograf i Romerikes Blad har vært lærerike, helt fra vi sto på mørkerommet og framkalte bilder i en skål med kjemikalier, til jeg nå reiser rundt og lager videoer for avisen, i tillegg til å ta bilder.

Den følelsen jeg fikk når framkallingsprosessen var i gang, og til jeg fikk se konturen av motivet nede i karet med kjemikalier, er vanskelig å forklare. Jeg var forventningsfull og syntes det var spennende å se om bildet var skarpt og komponert slik jeg ønsket det. I dag trykker jeg på utløseren og kan se bildet bak på kameraet med en gang. Er vi fornøyd, legges kamera ned i bagen igjen. Hvis vi derimot ikke er helt fornøyd, sletter vi bildet og tar ett nytt.

Jeg skal i denne spalten dele mine tips med dere. I dagens spalte vil jeg vise dere noen av mine egne bilder, og jeg skal forsøke å beskrive hva jeg tenkte da jeg tok dem.

Neste gang skal vi gå litt mer konkret til verks. Da tar vi for oss spesifikke tips som kan bidra til at bildene dine blir bedre. Vi sees.