– Min førsteprioritet er å ta bilder. Det hender nok at jeg heller tar bilder enn å hjelpe til med ting som må gjøres, og det hender jeg får beskjed om å legge fra meg kameraet, innrømmer Marthe Ruud (35) og ler.

– Men når bildene kommer tilbake som fotobøker eller på lerret, da er det stas likevel.

Sommeren tilbragte hun på krykker med brukket bein, men kameraet kunne hun ikke la ligge da heller.

– Vi var på ferie på Koster, et typisk fotoeldrorado. Med snill mann og gode venner, fikk jeg likevel en god del blinkskudd, selv om jeg måtte jeg kjøres rundt for å ta bilder.

(Se flere av Marthes bilder litt lenger ned i saken)

Ivrig bidragsyter

Leser du Romerikes Blad har du sannsynligvis sett bildene til hobbyfotografen fra Styri i Eidsvoll. Marthe er ivrig bidragsyter til «Lesernes bilder», under pseudonymet «Martha».

Lesernes bilder

Du kan laste opp dine beste bilder på rb.no/leserbilder, eller du kan merke bildet på Instagram med emneknaggen #rbbilde.

Alle bildene vises på rb.no og et utvalg av bildene vil bli trykket i avisa.

Følg oss også på Instagram: @romerikesblad

Vi kårer ukes- og månedsvinnere. Alle vinnere får en oppmerksomhet i posten. Vi kårer også en årsvinner, som får en gavesjekk fra oss.

Mange av bildene blir til på Nordgard'n på Frilset. Med værbitte låvevegger, veterankjøretøyer og traktorer, det gamle våningshuset fra 1750 og to aktive gutter – har gården mye av det hun liker aller best å fotografere. Marthe er venn av familien og nesten fast inventar, ofte med kamera.

– Kan dere dytte nesa inn i ruta her?

Jacob (7) og Kristian Aamodt Hoel (4,5) tar pause fra lekekjøringa og lener seg over dashbordet i den gamle Bedford-lastebilen som står bak låven. Marthe står foran med kameraet klart.

– Det lukter forferdelig, klager Jacob og lener seg bakover igjen. Men øyeblikket er allerede lagret på minnebrikken.

– Her er det ubegrensede fotomuligheter. Jeg er veldig glad i det nostalgiske og sånne litt shabby ting – og i farger. En sliten blå vegg med ei gammel cola-flaske foran – det synes jeg er dritkult, ler hun.

Da hun fikk sitt første kamera

Marthe har tatt bilder mesteparten av livet. Hun fikk sitt første kamera til seksårsdagen, av en fotoglad slektning, men virkelig interessert ble hun først for rundt ti år siden.

– Jeg brukte mobilen først, og den bruker jeg fortsatt mye. Hverdagsbilder tar jeg hele tida, forteller hun.

Men det blir ikke bare hverdagsbilder. Hun har tatt konfirmantbilder og barnebilder. Brudebilder har det også blitt,

– Da understreker jeg alltid at jeg ikke er proff, men oppdragene får jeg jo fordi folk har sett bildene mine.

Mobilen har etter hvert fått selskap av flere kamera og linser, makrolinsa er hun spesielt glad i.

– Det hender jeg får høre, det er ikke så rart du tar gode bilder, du som har så bra kamera. Men jeg tror det er vanskelig å se om jeg har tatt bildene med kameraet eller mobilen. Det handler om å ha et blikk for motiver, mener Marthe.

– Jeg er mest opptatt av å fange et øyeblikk eller en stemning, det tekniske tenker jeg minst mulig på.

Bildene hun er mest fornøyd med legger hun gjerne på bildedelingstjenesten Instagram. Marthe fryder seg over at ikke alle vet hvem som skjuler seg bak pseudonymet «Martha».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Bildene jeg legger ut, sender inn til aviser eller konkurranser er bilder som jeg er fornøyd med. Da er det ikke så viktig for meg hvor mange «liker» jeg får, eller hva folk sier om dem, sier hun.

– Jeg håper andre kan ha glede av å se dem, at jeg kan formidle en god følelse eller stemning.

En kilde til glede

For henne er i hvert fall fotograferingen en kilde til glede, og en fin avveksling fra jobben som familiekonsulent i Eidsvoll kommune.

– Siden jeg jobber med ganske seriøse ting, synes jeg det er godt å gjøre noe helt annet når jeg kommer hjem. Jeg har ganske mye kreativitet i meg, som det er godt å få utløp for. Og jeg kan kombinere det med andre ting jeg liker, som å være ute i naturen med de jeg er glad i.

Marthe Ruud

Alder: 35

Bor: På Styri i Eidsvoll

Jobb:Familiekonsulent i Eidsvoll kommune.

Ivrig bidragsyter til RBs leserbilder under pseudonymet Martha.

Har tatt bilder siden hun fikk sitt første kamera til seksårsdagen.

Barn er noe av det hun liker best å ta bilder av. Marthe har erfart at det er nyttig å ha god tid når de minste skal foran linsa. De beste bildene får hun gjerne når ungene glemmer hele kameraet.

– Ta flest mulig bilder når du fotograferer barn. Du har ikke tid til å stanse underveis og sjekke hvordan forrige eksponering ble. Knips i vei, så blir det alltid noen bra øyeblikk, er hennes råd.

– Kan du hjelpe meg ned?

Kristian har klatret opp på lasteplanet på Bedford-en, og nå vil han ned igjen,

– Da må du titte over kanten først, forlanger Marthe, og løfter kameraet, men det vil ikke Kristian.

Forhandlingene fortsetter en liten stund til Marthe får bildet hun ønsket seg.

– Sånn er det ofte. Og det hender jo de blir lei, men som oftest er det kvalitetstid for oss alle – å bare være ute sammen.

Her er Marthes bilder: