Gå til sidens hovedinnhold

Får partner være med på Ahus?

Leserinnlegg

Leger og helsepersonell har først og fremst en plikt til å "verne menneskets helse. Legen skal helbrede, lindre og trøste. Legen skal hjelpe syke til å gjenvinne sin helse og friske til å bevare den. Legen skal bygge sin gjerning på respekt for grunnleggende menneskerettigheter, og på sannhet og rettferdighet i forholdet til pasient og samfunn."

Fra Legeforeningens etiske regler for leger sist endret 2015.

I et innlegg 2. mars 2021 skriver direktør for kvinneklinikken Pernille Schjønsby om hvilke muligheter ledsager har for deltagelse under svangerskap, fødsel og barsel på Ahus. Mye av det hun skriver er misvisende om ikke direkte feil.

Jeg skal bli pappa for første gang forhåpentligvis rundt 4. mars i år. Dette er en stor glede for meg og det skal bli veldig koselig å bli en liten familie. Som far deler jeg spenningen til mor og jeg har vært med på det lille som jeg har fått lov til av oppfølging gjennom svangerskapet. Kanskje jeg er litt utradisjonell, men for meg har det vært svært viktig å kunne være med å støtte mor så langt det er mulig. Spesielt med tanke på at det bare er hun som faktisk kan bære vår lille de første 9 månedene. Jeg ser på dette som min mulighet til å bidra til vår lille familie.

Innledningsvis skriver hun at partner får være med på hele fødselen, men da snakker hun faktisk bare om når fødselen pågår. Kun få timer etter at den lille kommer til verden må da i praksis partner forlate kone og barn om mor må være på barsel sengepost. Partner må da håpe at de klarer seg på sykehuset på egen hånd midt i en korona pandemi, og omgitt av travle jordmødre og sykepleiere. Partner har kun mulighet til å komme på besøk mellom 1600 og 1900. Det vil si at om partner drar hjem for å sove kommer man ikke inn igjen før tidligst 1600 neste dag.

Min kone og jeg har også tidligere vært i dialog med Direktør Schjønsby. Vi har forsøkt å forklare viktigheten for henne av å få være tilstede for far og for mor å ha noen der i en svært sårbar tid. Så stor påkjenning som det en fødsel kan være, kan hun lett bli ute av stand til å selv utføre selv enkle oppgaver. Det er da paradoksalt at begrensningen på partners tilstedeværelse på Ahus i dag faktisk er strengest for de som ligger på observasjon (med potensielle komplikasjoner) og som eventuelt allerede har fått komplikasjoner og ligger på barsel sengepost. Disse blir avkortet med 3 timer besøkstid om dagen. Partner stenges faktisk ute 7/8 av døgnet og mor må være alene kun avhjulpet av jordmødre og sykepleiere i 21 av døgnets timer. Direktør Schjønsby beskriver dette som "noe redusert" besøkstid.

Ikke under noen av ultralydundersøkelsen hun har hatt på Ahus har min kone fått lov til å ta bilder. Hun har også hatt forskjellige leger på hver undersøkelse og hver av dem har sagt det samme "her er det ikke lov å ta bilder". Dette tyder på at deres retningslinjer sier at det faktisk ikke er lov å ta bilder på ultralydundersøkelse. På siste undersøkelse spurte hun om de kunne skrive ut noen bilder til far, men det ville de heller ikke - "Det var ikke noe særlig å se". Til sammenligning var vi på en ultralydundersøkelse på Rikshospitalet hvor hun fikk ha med meg på video chat.

Som far er det sårt å bli utestengt. Det er spesielt sårt når man blir utestengt uten at dette er godt begrunnet. Vi kan akseptere strenge og svært begrensende tiltak i en krisesituasjon, men disse tiltakene MÅ kunne begrunnes i en beviselig reduksjon av smitte eller risiko for smitte. Tiltak som innføres der man ikke kan komme med en slik god faglig begrunnelse er ikke bare lite produktive, de er også med på å svekke tilliten til andre tiltak man innfører.

På Ahus har det til tider vært halvhjertet bruk av munnbind og det er fortsatt kun krav til 1m avstand. Hvorfor er ikke munnbind påbudt som i andre deler av samfunnet? Vi har eksperimenter og publikasjoner som viser hvor effektivt munnbind er i å forhindre spredning av dråper. Hvorfor er det ikke krav til 2m avstand på Ahus? Dette er mer eller mindre normen i andre deler av samfunnet. Hvorfor bruker man ikke hurtigtest på partner og tillater partner å være med mor i vanlig besøkstid som før korona (0800-2200)? Hvorfor ignorerer Ahus stortingets vedtak datert 24. feb?

Dette er spørsmål jeg også tidligere har stilt Direktør Schjønsby uten at jeg fikk noen gode svar.

Sondre Engebråten, snart pappa, Rælingen

Kommentarer til denne saken