Politiet er godt synlige under Norway Cup, og politioverbetjent Morten Østraat forteller at ting har godt bra for seg.

– Det har gått utrolig bra så langt. Vi er til stede med en stor politipost og mange mannskaper.

Cupen arrangeres på Ekebergsletta i Oslo fra 30. juli til 6. august. Det er påmeldt over 1.850 lag, og det skal spilles nærmere 5.000 kamper i løpet av denne uka.

Skaper trygghet

Ifølge Østraat har politiet hatt lite å gjøre under Norway Cup.

– Åpningsshowet på lørdag var kanskje det største vi har hatt noen gang med over 20.000 tilskuere. Det var med andre ord en veldig god start. Ballen begynte å rulle på søndag, og siden har vi faktisk hatt lite å gjøre. Det er sånn det skal være.

Østraas forteller videre at politiet ønsker å synliggjøre seg så mye som mulig under slike store arrangementer. Polititeltet på Ekeberg har vært her under Norway Cup i over 20 år.

– Vi forsøker å skape trygghet ved å være synlige blant ungdommen, men også med hjelp fra andre forebyggere som utekontakten og natteravnen.

– Hvordan opplever dere kontakten med ungdommene her?

– Veldig bra. Det er jo ikke bare de lokale fra Oslo og omegn, men også ungdom fra Romerike kommer hit. Det er jo dette som er magneten på Østlandet. Det har stort sett gått stille og rolig for seg. Det er klart at det er energi i kroppen og ungdommene lekeslåss, men det er litt sånn det er, smiler han.

Dette er trettiende gangen Østraat har ansvaret for polititjenesten på Norway Cup.

– Holder vi ut til lørdag, så kommer vi i mål i år også, avslutter han.

Møter nye folk

De lokale lagene fra Romerike er godt synlige på Ekebergsletta. Romerikes Blad har pratet med blant annet Gjerdrum IL, Lørenskog IF og Gjelleråsen IF.

– Norway Cup for meg betyr mye. Det er første gang jeg er her og spiller, og det har vært kjempe gøy så langt, forteller Dennis Bråten fra Lørenskog IF.

For Dennis er det beste med Norway Cup å møte nye lag de ellers aldri ser.

– Så langt har vi spilt mot Vålerenga, Skrim, Stange, Bærum og Oppsal. Det er spennende å møte lag man ikke har spilt mot før, og stemningen har vært på topp, sier han.

Guttene forteller at selv om en kamp kan gå litt dårlig, prøver de å ikke tenke for mye på det.

– Man blir jo litt sur med det første, men det går over. Det viktigste er å se fremover og glede seg til neste kamp, smiler Dennis.

– Selv om det har vært noen tap, er humøret likevel på topp, legger mor til.

– Godt å være tilbake

På grunn av pandemien, har ikke Norway Cup blitt arrangert de siste to årene. Cupen, som har 50-årsjubileum i år, er fullbooket og har aldri før hatt så lange ventelister som de har hatt i år.

Mor til Dennis og Theodor, Jeanette Bråten er også lagleder for Lørenskog IF, og synes det er utrolig deilig å være tilbake etter to år uten Norway Cup.

For mange er Norway Cup sommerens høydepunkt. De aller fleste tilbringer hele dagen på Ekebergssletta.

– Kampene er spredt utover hele dagen, og vi har vært her fra klokka 07.30 i morges. Dette er jo viktig for barna, men det er også gøy for oss foreldre å være med og heie. Lagene møtes og prater før og etter kamper. Det sosiale synes jeg er det beste med sånne cuper, forteller Jeanette Bråten.

Tre trenere for Gjelleråsen IF er også på plass på banen.

– Her er det ikke bare folk som spiller fotball, alle samles her på Norway Cup. Det at barna endelig får sosialisere seg og møte hverandre er så viktig, mener en av trenerne for Gjelleråsen IF Kjetil Svendsson.

Svendsson synes også det er fint med politiets tilstedeværelse.

– Det er flott at barna også får kjennskap til politiet når de er her og passer på.

Ove Malde er også trener for laget og for han har Norway Cup alltid vært noe han har gledet seg til.

– Samholdet, stemningen og lagbyggingen er på topp. Vi vinner litt, også taper vi litt, men det er en utrolig god opplevelse uansett.