Gå til sidens hovedinnhold

Fant alvorlige feil på atomreaktoren – stengt på ubestemt tid

Artikkelen er over 2 år gammel

Atomreaktoren på Kjeller er alvorlig skadet.

Nå er det oppdaget så alvorlige skader at den er stengt ned.

– Det vil kreve omfattende reparasjoner og utbedringer for at reaktoren skal være i god nok stand til å startes opp igjen. Vi arbeider fortsatt med utredninger, men erkjenner at det vil være en svært kostbar og tidkrevende prosess å reparere reaktoren. Sikkerhet kommer alltid først ved Ife, og vi har konkludert med at det ikke er aktuelt å starte reaktoren uten omfattende utbedringer, sier Nils Morten Huseby, administrerende direktør ved Ife, i en pressemelding.

Det har ikke lykkes RB å komme i kontakt med IFE-direktør Nils Morten Huseby, men overfor Teknisk Ukeblad karakteriserer han skadene som «alvorlige.»

– Vi synes selvfølgelig dette er leit. Det er investert mange penger i en topp moderne instrumentpakke som skulle stå klar til bruk i 2020. Likevel, i det store bildet er ikke reaktoren avgjørende for oss. Vi har en rekke forskningsaktiviteter som ikke er avhengig av reaktoren. Den vil være et savn, men Ife vil fortsatt drive med nukleær forskning dersom reaktoren ikke er tilgjengelig, sier Huseby til Teknisk Ukeblad, og legger til at det foreløpig ikke er aktuelt å permittere ansatte.

Les også

Gikk til søksmål etter skjeggkre i luksusbolig – nå har de inngått forlik

 

Avdekket under kontroll

Samtidig bekrefter han at permanent stenging kan være et mulig utfall.

Korrosjonen ble oppdaget i en svært grundig gjennomgang av reaktoren under en planlagt vedlikeholdsstans. I forbindelse med kontrollen var reaktoren nedstengt, og den er i trygg tilstand. Brensel og tungtvann er tatt ut av reaktoren. Ife analyserer funnene nøye i samarbeid med internasjonale fagmiljøer, og kommer til å gjennomføre videre undersøkelser av reaktoren.

JEEP II-reaktoren er en forskningsreaktor som brukes av forskere nasjonalt og internasjonalt innen fysikk, materialer, kreftmedisin og fornybar energi. Anlegget er nå i en dvaletilstand der Ife ivaretar sikkerhet, overvåking, kontroll og vedlikehold. På bakgrunn av anleggets status er det klart at det ikke vil bli startet opp i 2019.

Styret informert

– Styret er informert om saken og har bedt om at alle relevante tiltak for å klarlegge situasjonen gjennomføres. I styremøtet 25. april vil vi legge fram en plan for hvordan utbedringer kan skje og hvilke kostnader det vil innebære. Styret vil da beslutte hva vi gjør videre, sier Huseby.

Ife har informert Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, Nærings- og fiskeridepartementet og Norsk nukleær dekommisjonering om saken og prosessen videre.

JEEP II-reaktoren

  • JEEP II er en forskningsreaktor på Kjeller som brukes av forskere nasjonalt og internasjonalt innen fysikk, materialer, kreftmedisin og fornybar energi.
  • Reaktoren har vært i drift siden 1967.
  • Reaktoren er del av den nasjonale forskningsinfrastrukturen NcNeutron for grunnleggende fysikkforskning og materialteknologi
  • Bidrar i utviklingen og bygging av det nye europeiske forskningssenteret European Spallation Source (ESS) i Lund i Sverige.
  • Ife fikk fornyet konsesjon for å drive anlegget fra 1. januar 2019 for ti nye år.
TIPS OSSTlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005

Kommentarer til denne saken