– Vårt fokus er å få Anne-Elisabeth hjem i god behold, og vi vurderer alle alternativer. Familien er innstilt på å gå i forhandlinger, men det er avgjørende å vite at hun er i live før det skjer, sa bistandsadvokat Svein Holden da han torsdag ettermiddag gjennomførte en pressekonferanse på sitt kontor.

Da hadde det gått åtte døgn siden familien Hagen – den 16. januar – mottok et nytt budskap fra personene som hevder å ha bortført Anne-Elisabeth Hagen.

– Kontakten ble gjort på den samme digitale plattformen som tidligere. Vi har grundig vurdert denne henvendelsen sammen med politiet, og funnet ut at det nå er riktig av meg å orientere mediene, forklarte Holden.

Til Romerikes Blad forteller han at familien i første omgang er avhengige av å komme i kontakt med personene som skal ha kidnappet trebarnsmoren, slik at de i samråd kan finne ut hvordan de kan få henne trygt hjem.

– Er familien villige til å betale løsepenger?

– Nøyaktig hvilke elementer som vil kunne bidra til en løsning, er ikke noe vi kommer til å diskutere åpent i pressen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Støtter Holdens budskap

Politiet og bistandsadvokat Holden har gjentatte ganger understreket behovet for å få kommunikasjonen med de antatte kidnapperne over på en annen plattform enn den de har benyttet seg av hittil.

Pressekonferansen torsdag var et tydelig svar på budskapet de antatte bakmennene kom med for en drøy uke siden.

At Holden valgte å gjennomføre deler av pressekonferansen på engelsk, kan være en indikasjon på at kommunikasjonen ikke foregår på norsk.

– Vi må ta høyde for at det kan være personer som er involvert i dette som ikke er norsktalende, og da synes vi det var riktig å ta en kort oppsummering på engelsk, sier Holden til RB.

Politioverbetjent Christian Berge bekrefter at familien mottok et budskap fra de antatte kidnapperne forrige onsdag, men ønsker ikke å kommentere hva budskapet inneholdt.

Han omtaler kontakten som en utvikling i saken, men ikke som et gjennombrudd.

– Bistandsadvokat Svein Holden opplyser at familien er klare til å forhandle, men at det er avgjørende at det blir gitt livstegn. Hvordan forholder politiet seg til det? 

– Politiet støtter opp under bistandsadvokatens budskap. Det er et stort behov for livsbevis og en annen og bedre kommunikasjonsplattform, sier Berge.

Han opplyser samtidig at plattformen som de antatte bakmennene har tatt i bruk er gjenstand for omfattende etterforskning.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

 

– Forsterket i håp og tro

Samtidig som Svein Holden opplyste om den siste kontakten fra de antatte kidnapperne, foregikk det på andre dag dykkersøk i Langvannet som ligger i umiddelbar nærhet til ekteparet Hagens enebolig i Sloraveien på Fjellhamar. Dette søket vil fortsette også fredag.

Torsdag ønsker ikke politioverbetjent Christian Berge å kommentere eventuelle gjenstander som er hentet opp fra Langvannet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Bistandsadvokat Holden forteller at bortføringssaken oppleves som utmattende for familien til savnede Anne-Elisabeth Hagen, og at deres situasjon har blitt om mulig vanskeligere etter offentliggjøringen. Både på grunn av at det har gått lang tid siden siste livstegn, men også på grunn av den voldsomme medieoppmerksomheten.

Familien opplever imidlertid den siste kontakten fra de antatte bakmennene som positiv.

– Vi er forsterket i håp og tro om at Anne-Elisabeth lever og at man kan få henne trygt hjem.

Han opplyser samtidig at man er bekymret for manglende livstegn.

– Vi er bekymret for det, naturligvis. Det er også årsaken til at vi står her i dag. Vi ønsker å komme over på en annen plattform, slik at vi kan snakke sammen bedre enn i dag.

Også politiet understreker ønsket om livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen.

– Siste livstegn er fra 31. oktober 2018. For familien er et livsbevis et stort behov, noe det også er for politiet, sier politioverbetjent Berge.

FAKTA:

 • Anne-Elisabeth Hagen (68) ble ifølge politiet bortført fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog i tidsrommet mellom klokka 09.15 og 13.30, onsdag 31. oktober 2018.
 • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (68) – var tilbake i boligen klokken cirka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
 • Det siste livstegnet fra Anne-Elisabeth Hagen er ifølge politiet en telefonsamtale hun hadde et med et familiemedlem klokka 09.14 den 31. oktober 2018.
 • Ti uker etter bortføringen, onsdag 9. januar, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen ble holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.
 • Det er så langt ikke kommet tegn på at hun er i live, og heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i utlandet.
 • Det er fremmet krav om løsepenger, utbetalt i kryptovaluta, og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene. De krever et større pengebeløp. Ifølge VG skal kravet være på 9 millioner euro i kryptovalutaen monero, som er nær usporbar.
 • Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.
 • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol.
 • Et videoopptak som ble offentliggjort torsdag 10. januar viser tre personer, to gående og en syklist, som passerer Tom Hagens kontorlokaler 31. oktober. Syklisten ble tidlig avhørt og sjekket ut av saken. Politiet har mottatt en rekke tips om de to fotgjengerne, men de er ennå ikke identifisert.
 • Onsdag iverksatte politiet søk i Langvannet.
 • Torsdag bekreftet bistandsadvokat Svein Holden at familien Hagen mottok et nytt budskap fra de antatte bakmannene onsdag 17. januar.