Gå til sidens hovedinnhold

IS-tilhenger hacket nettside til lokal bowlinghall

Hjemmesiden ble hacket av ISIS-propaganda:

Artikkelen er over 6 år gammel

LILLESTRØM: Lillestrøm Bowlings hjemmesider var i går tapetsert med bilder av en ISIS-kriger og ordene: «I love Jihad. I love ISIS».

Innehaver Marianne Olsen visste ikke at nettsiden til bowlingen var hacket da Romerikes Blad tok kontakt.

– Jeg synes dette er veldig ekkelt, sier hun etter å ha tittet på nettsiden.

Etter å ha gjort noen undersøkelser på nettet, fant RB fram til flere hundre sider som angivelig skal være hacket av en «MohaMed Moust». Felles for de fleste av disse nettsidene er at de er små – og av eldre dato.

– Når du var interessert i hjemmesiden vår trodde jeg det var fordi den var så gammel. Vi har ikke oppdatert den på ti år, forklarer Olsen.

Lenke til Facebook

På nettstedet var det også lenket til en Facebook-profil, med navnet «MohaMed Moust».

– Den første reaksjonen min var at jeg ble irritert, alle andre blir hacket og ikke meg. Nå er det mest skremmende å tenke på hvor enkelt man kan gå inn og forandre på nettstedene til andre, fortsetter Olsen.

Etter at RB hadde gjort Olsen oppmerksom på hva som hadde skjedd, tok hun kontakt med leverandøren.

– De tilbakestiller hjemmesiden, men de vet ikke hvor lang tid det vil ta.

Klokken 10.45 var hjemmesidene normale igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Enkel hacking

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) overvåker nettrafikken i Norge. Avdelingsdirektør i operativ avdeling, Hans Christian Pretorius, forteller at dette er veldig enkel hacking.

– Dette er noe vi kaller «defacing». Den enkleste formen for hacking av nettsteder. Slike angrep kan man enkelt utføre fra gutterommet.

– Hvorfor velge Lillestrøm bowling?

– Det tror jeg er helt tilfeldig. Vi gjorde noen enkle undersøkelser og fant ut at han hadde gjort dette på mange nettsider i Europa, Asia og Midtøsten. Antakeligvis har han fisket etter sider med veldig lav sikkerhet og brukt samme framgangsmåte på alle sammen. Slik hacking ser vi tusenvis av hver eneste dag.

Nettsidene som NSM har funnet fram til, har det samme bildet og budskapet som lå på Lillestrøm bowlings nettsider.

– Innehaveren syntes det var en ekkel opplevelse. Hvordan kan man hindre at slikt skjer?

– Det er umulig å vite hvem som står bak et slikt angrep, eller om personen som har gjort dette har tilknytning til ISIS. Vi har stor forståelse for at hun syntes dette var en ekkel situasjon å havne i, og oppfordringen fra oss er å politianmelde hackingen. Det anbefaler vi alle som blir utsatt for slikt å gjøre.

PST: – Veldig spesielt

Romerikes Blad har også vært i kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De var ikke klar over hackingen.

– Vi har aldri hørt om en ISIS-tilhenger som hacker en bowlingsside før. Det er veldig spesielt, men man må være litt kritisk til dette. Det kan hende det bare er guttestreker, uttaler de.

 

Kommentarer til denne saken