«Om det er ett tidspunkt vi burde stå sammen som et europeisk fellesskap, er det nå»

EU og Norge: Europabevegelsen gjenoppstår på Romerike. Foto: Foto: Juha Roininen, Statsministerens kontor

EU og Norge: Europabevegelsen gjenoppstår på Romerike. Foto: Foto: Juha Roininen, Statsministerens kontor

Av
DEL

Leserbrev

Få ukas viktigste kommentarer og innlegg fra Romerikes Blad med nyhetsbrev rett i eposten hver lørdag

Friksjonsfri tilgang på like vilkår til EUs indre marked er med på å sikre arbeidsplasser og verdiskaping i Akershus.

I 2017 eksporterte bedrifter i Akershus varer for 4,6 milliarder kroner til andre EØS-land. Dette utgjorde 68,8 prosent av all eksport av varer totalt fra bedriftene i fylket. I tillegg er Akershus et av de største fylkene i Norge på eksport av tjenester. Det betyr at friksjonsfri tilgang på like vilkår til EUs indre marked er med på å sikre arbeidsplasser og verdiskaping i Akershus.

Dette alene burde være grunn nok til jobbe aktivt for EØS-avtalen, eller enda bedre, fullverdig medlemskap i EU.

Mer enn handel

Men EU er så mye mer enn en handelsavtale. I en tid preget av svekket tillit til demokratiske institusjoner, økt press på ytringsfrihet og menneskerettigheter, der USA og Kina ypper til handelskrig, kombinert med tiltakende sikkerhetspolitisk spenning, gir alt dette grunn til bekymring.

Om det er ett tidspunkt de siste tjuefem årene vi burde stå sammen som et europeisk fellesskap så er det nå. De eneste som tjener på et splittet Europa er populister som rører i grumsete vann og statsledere som vet å utnytte andre staters svakheter. EU er nå den eneste gjenværende garantisten for den liberale verdensordenen bygget på menneskerettigheter, rettsstatsprinsipper og forpliktende samarbeid mellom land.

Norges rolle

Norge burde være en intern pådriver i EU for å videreutvikle de prinsippene vår liberale verdensorden er bygget på. I stedet står vi i mottakerenden av lover, reguleringer og vedtak som påvirker oss like mye om vi står utenfor eller innenfor.

Da EØS-avtalen trådte i kraft i 1994 viste det seg at kvaliteten på vannet vi fikk fra krana ikke nådde EU-standard. Det førte til at kommuner over hele Norge måtte bytte vannrør for å sikre innbyggerne trygt drikkevann. EU er ikke bare et solidarisk verdifellesskap, men berører oss som innbyggere hver eneste dag – fra kvaliteten på vannet i krana til å trygge arbeidsplasser der vi bor.

Derfor er det med stor glede vi registrerer at Europabevegelsen på Romerike gjenoppstår, med mange medlemmer som på nytt ønsker å gripe tak i europadebatten og Norges rolle. Velkommen, europeere!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags